07:07 15 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.10
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  13404

  Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) atrage atenţia că preţul gazului metan s-ar putea dubla către finalul acestui an.

  BUCUREŞTI, 13 mar — Sputnik. Studiul realizat de ACUE consideră că piaţa de gaze nu e pregătită pentru liberalizarea completă, prevăzută pentru data de 1 aprilie 2017, şi cere o amânare a acestui termen, estimând creşteri dramatice de preţuri, informează Libertatea.

  De la 1 aprilie, preţul gazului va creşte de la 60 de lei Mwh, cât este acum, la 80 de lei. Apoi, din trimestrul al III-lea al anului, va creşte la 100 de lei şi 104 lei la finalul anului.

  „Dereglementarea graduală a achiziţiei gazelor naturale nu constituie o barieră pentru stimularea competiţiei, dat fiind că şi la acest moment orice client, inclusiv cei casnici, îşi poate schimba furnizorul de gaze naturale. Acest lucru nu se întâmplă în prezent într-o manieră semnificativă tocmai datorită faptului că piaţa gazelor naturale din România nu dispune de mecanisme care să genereze o lichiditate adecvată", consider ACUE.

  Conform studiului, piaţa gazelor naturale nu este suficient de dezvoltată în România şi nu există o concurenţă suficient de puternică care să creeze preţurile cele mai favorabile consumatorului.

  Tematic

  Rusia și Ungaria au inițiat negocieri privind livrarea directă a gazelor
  Tagurile:
  consumator, preț, gaz natural


  Știrile Zilei