18:30 12 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  72417

  CIP-ul cărții electronice va include cardul de sănătate, dar și date extrem de importante pentru identificarea persoanei; cine și cum poate respinge cartea electronică

  BUCUREȘTI, 20 mart — Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne a postat pe site proiectul de Lege privind actele de identitate ale cetățenilor români. Practic, este vorba de înlocuirea actualelor acte de identitate cu "cartea electronică de identitate". MAI a postat atât proiectul cât și expunerea de motive, așteptând acum propuneri, sugestii şi opinii, de la persoane fizice și organizații.

  În CIP-ul cardului electronic vor fi incluse date precum numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, imaginea facială, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu, prenumele părinţilor, datele biometrice, constând în imaginea facială şi amprentele.

  Cea mai interesantă modificare este includerea datelor pentru sistemul de sănătate, noua carte electronică de identitate luând și locul cardului de sănătate. Această modificare este cuprinsă în Art. IV al proiectului.

  Art. IV. — Alineatele (4) și (5) ale articolului 338 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 29 august 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și vor avea următorul cuprins:

  „(4) Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sistemul

  informatic al asigurărilor sociale de sănătate, pentru a beneficia de servicii medicale.

  (5) Cardul naţional îşi încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate."

  Interesant este că, față de opoziția manifestată de mulți cetățeni și organizații față de introducerea cărților electronice, proiectul de posibilitate de a opta — pentru varianta electronică sau pentru cea simplă:

  "De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea:

  a) unei cărţi electronice de identitate, în una dintre variantele prevăzute la art. 17 alin.(6);

  b) unei cărţi de identitate simple, în cazul în care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză în mod expres obţinerea unei cărţi electronice de identitate. (Cartea de identitate simplă conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă)."

  Pe site-ul MAI, la capitolul "Transparență decizională", puteți citi integral proiectul de Lege, expunerea de motive și tabelul comparativ al modificărilor propuse. De asemenea, propunerile pot fi trimise pe email, la adresa dgj_transparenta@mai.gov.ro. 

   

  Tematic

  Atenţie: hackerii pot afla datele de pe cardurile Visa în doar 6 secunde (VIDEO)
  Tagurile:
  data nașterii, locul nașterii, card de identitate, cetățenie, Sex


  Știrile Zilei