15:24 31 Martie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.17
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  9822

  Aproximativ 6 000 de elevi din întreaga lume au participat la concursul internațional organizat de NASA Ames Research Center, San Jose State University şi Societatea Spaţială Naţională (NSS), iar doi elevi din România au câștigat premiul I și respectiv premiul al II-lea.

  BUCUREȘTI, 27 mart — Sputnik. Tudor Coman, elev în clasa a VIII-a la Liceul Internațional de Informatică din București, a câștigat premiul întâi, oferit de NASA, la concursul internațional în care a conceput detaliile unei baze în spațiu pentru minimum 10.000 de oameni, informează News.ro.

  La aceeași categorie, premiul doi a fost câștigat de Eliza Constantinescu, elevă în clasa a VII-a tot la Liceul Internațional de Informatică din București.

  Tudor Coman a participat cu proiectul "Tharros". El a făcut o cercetare detaliată privind proiecția de radiații, resurse miniere spațiale, surse de energie în spațiu, sistem de susținere a vieții şi a făcut un model 3D al bazei sale.

  "Unul dintre motivele pentru a construi o colonie în spațiu este acela că toate cunoștințele dobândite prin construcția acestei colonii i-ar putea face pe oameni să înțeleagă mai bine spațiul", spune Tudor Coman.

  Proiectul Elizei Constantinescu se numește "Lizartis" și se concentrează pe extinderea în spaţiu şi aterizarea primei colonii pe orbita joasă a Pământului.

  "Oamenii vor avea nevoie de noi terenuri, unde să plece şi să se dezvolte. O aşezare în spaţiu ar fi mult mai avantajoasă decât să distrugă încet biosfera Pământului. Omenirea a avut întotdeauna tendința să se extindă, aşa că de ce nu pentru a merge la nivelul următor şi să încerce să se extindă în spaţiu?", arată Eliza Constantinescu.

  În acest an au fost înscrise 1.500 de proiecte în concurs, trimise de la aproximativ 6.000 de elevi din India, Statele Unite ale Americii, România, Brazilia, Canada, Taiwan, Columbia, Pakistan, Japonia, Rusia, Thailanda, Turcia, China, dar si din alte tari.

  Alături de Tudor Coman şi Eliza Constantinescu de la ICHB, au mai participat la această competiție și elevi de la alte școli din România. Echipa "Floare de colţ" din Constanţa a obţinut locul întai la clasa a X-a, iar echipa "Newt" din Braşov a câştigat premiul întâi la clasa a VII-a.

  Concursul internațional este organizat de NASA Ames Research Center, San Jose State University şi Societatea Spaţială Naţională (NSS). Tema concursului este crearea unei colonii în spaţiu, în care minimum 10.000 de oameni vor locui permanent.

  Câştigătorii vor participa, între 25 si 29 mai, la Conferinţa Internaţională de Dezvoltare Spaţială, care va avea loc în Saint Louis, Statele Unite ale Americii.

  Tematic

  Anunțul NASA despre o altă planetă unde există viață
  Tagurile:
  elevi, concurs, Thailanda, Statele Unite ale Americii, Taiwan, Canada, Japonia, Columbia, India, Pakistan, China, Brazilia, Rusia, Turcia, România


  Știrile Zilei