22:28 21 August 2017
Chişinău+ 20°C
În direct
    produse pascale

    Atenţie la cozonacii falsificaţi şi la alte „bucate de Paşti" pline de chimicale

    © Flickr/ Sergey Galyonkin
    Societate
    Sa primesc un link scurt
    5111

    În urma unor controale, în care au fost analizate sortimente de alimente specifice mesei de Paşti, produse comercializate în hipermarketuri, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor a descoperit 83 de substanțe chimice în vopseaua de ouă, cozonaci și alte bucate. Avertismentul şi recomandările specialiştilor.

    BUCUREŞTI, 11 apr — Sputnik. Cei care nu au timp să prepare acasă bucatele tradiționale specifice mesei de Paști, trebuie să ştie că alimentele realizate industrial sunt pline de chimicale, aşa cum a descoperit Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, care a publicat, în cadrul unui comunicat pe site-ul asociaţiei, rezultatele cercetărilor.

    Astfel asociaţia avertizează că în cele 17 sortimente de vopsea de ouă au fost identificaţi 32 de aditivi alimentari: E 101ii — riboflavina — 5 — fosfat; E 102 — tartrazină; E 104 — galben de chinolină; E 110 — galben portocaliu S.; E 120 — carmin; E 122 — azorubină (carmoisine); E 127 — eritrozină; E 131 — albastru patent V; E 132 — indigotină; E 133 — albastru briliant FCF; E 141ii — complexe de cupru ale clorofilinelor; E151 — negru briliant BN; E 160b — annato — colorant portocaliu natural — extras cu solvenți dintr-un fruct exoctic; E 171 — dioxid de titan; E 172 — oxid de fier; E 200 — acid sorbic; E 202 — sorbat de potasiu; E 211 — benzoat de sodiu; E 223 — metabisulfit de sodiu; E 270 — acid lactic; E 296 — acid malic; E 300 — acid ascorbic; E 330 — acid citric; E 524 — hidroxid de sodiu (soda caustică, leșie); E 410 — gumă din semințe de caruba; E 412 — gumă de guar; E 415 — gumă de xantan; E 422 — glicerină (glicerol); E 433 — polisorbat 80; E 470b — săruri de magneziu ale acizilor grași; E 555 — silicat alumino potasic (antiaglomerant); E 640 — glicină — potențiator de aromă.

    În cei 31 de cozonaci analizați s-au identificat 33 de aditivi alimentari: E120 — acidul carminic; E133 — albastru briliant; E150a — caramel simplu; E150c — caramel amoniacal; E150d — caramel sulfit de amoniu; E160b — colorant portocaliu; E163 — antocianină; E170 — carbonat de calciu; E171 — dioxid de titan; E200 — acid sorbic; E202 — sorbat de potasiu; E211 — benzoat de sodiu; E282 — propionat de calciu; E300 — acid ascorbic; E330 — acidul citric; E331 — citraţii de sodiu; E401 — alginat de sodiu; E412 — gumă de guar; E415 — gumă de xantan; E420ii — siropul de sorbitol; E422 — glicerină; E464 — hidroxipropilmetilceluloză; E471 — mono și digliceride ale acizilor grași; E472 — esteri ai glicerolului cu acidul acetic și acizi grași; E472e — esterii acizilor mono si diacetil tartric cu mono și digliceridele acizilor grași; E481 — stearoil-2-lactilat de sodiu; E500 — carbonatul de sodiu; E503 — carbonatul de amoniu; E920 — cisteină; E950 — acesulfam de potasiu; E952 — ciclamat de sodiu; E954 — zaharina; E1520 — propilen glicol.

    Şi în cele 9 sortimente de drob s-au depistat 16 aditivi alimentari: E120 — carmin; E262 — acetați de sodiu; E300 — acid ascorbic; E301 — ascorbat de sodiu; E315 — acid izoascorbic; E316 — eritorbat de sodiu; E407 — caragenan; E412 — gumă guar; E415 — gumă xantan; E450 — difosfați; E451 — trifosfați; E452 — polifosfați; E471 — mono și digliceride ale acizilor grași; E472d — esteri ai acidului citric; E520 — nitrit de sodiu; E621 — glutamat monosodic.

    „Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali", avertizează președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, care îi sfătuieşte pe români să analizeze bine etichetele, ingredientele şi să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate.

    Un alt specialist, prof. Univ. Dr. Ion Schileru, de la Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București, îi sfătuieşte pe consumatori ca, în loc să se aprovizionează cu substanțe chimice improprii pentru vopsirea ouălor, să apeleze la reţetele bunicilor pentru vopsirea naturală a acestora.

    „Pentru roșu și roz — foi de ceapă, sfeclă proaspătă; pentru galben și portocaliu — morcovi, coji de citrice; pentru albastru — frunze de varză roșie; pentru verde — frunze de spanac etc. Este bine să se procure ouă albe pentru vopsiri frumoase, să fie curățate cu apă caldă (fără detergenți), să fie fierte încet în apă cu puțină sare, apoi să se adauge puțin oțet și sursa de colorant. Foarte comod este să se fiarbă ouăle în apa în care au fiert mai întâi foile de ceapă, de exemplu", recomandă Ion Schileru.

    Tagurile:
    sărbători pascale
    Reguli de utilizareCOMENTARII





    Știrile Zilei