17:09 22 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.35
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  pungi de plasitc

  Nu le vei mai putea folosi. Dispar din magazine din cauza problemelor de mediu

  © AFP 2019 / ERIC FEFERBERG
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  7101

  Ca să evite infringementul asupra României din cauza problemelor de mediu, Ministerul Mediului propune un proiect de act normativ ce introduce noi restricţii şi noi obligaţii pentru producătorii din industria alimentară şi a băuturilor, dar și pentru marii comercianţi.

  BUCUREȘTI, 13 apr — Sputnik. Producătorii şi comercianţii nu îşi vor mai putea vinde produsele în pungi de plastic subţiri cu mâner, potrivit Ministerul Mediului.

  Guvernul a înaintat un proiect de act normativ prin care vrea să evite infringementul asupra României din cauza problemelor de mediu. Retailerii vor avea mai multe obligaţii în ceea ce priveşte procesul de reciclare, în timp ce consumatorii vor trebui informaţi despre sistemul de colectare a deşeurilor din ambalaje. De asemenea, banii vor fi dați înapoi dacă consumatorii returnează ambalajul reutilizabil.

  Vor fi noi restricţii şi noi obligaţii pentru producătorii din industria alimentară şi a băuturilor. Actul normativ supus dezbaterii publice urmează să modifice legea 249 din 2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.

  "Nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri abandonate și implică utilizarea ineficientă a resurselor și se preconizează că, dacă nu se iau măsuri, consumul va crește. Măsurile care trebuie luate pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic ar trebui să ducă la o reducere durabilă a consumului de pungi de transport din plastic subțire, și nu la o creștere globală a generării de ambalaje", se arată în proiectul de lege.

  Țintele de reciclare sunt următoarele.

  — 60% din greutate pentru sticlă;

  — 60% din greutate pentru hârtie/carton;

  — 50% din greutate pentru metal;

  — 15% din greutate pentru lemn;

  — 22,5% din greutate pentru plastic, considerându-se numai materialul reciclat sub formă de plastic.

  Tematic

  Atenție la orezul fals, din plastic, provenit din China
  Tagurile:
  industria alimentară, magazine, mediu, Probleme, Ministerul Mediului, România


  Știrile Zilei