04:01 24 Ianuarie 2018
Chişinău-10°C
În direct
  Clădire părăsită

  România neproductivă. Satele nu au joburi. Milioane de oameni au plecat

  © Sputnik / Nicu Goncear
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  8222

  Doar în ultimii ani, 3 milioane de oameni din zonele defavorizate au plecat la muncă în străinătate, iar un alt milion de persoane s-au mutat în oraşele mari, lăsând în urmă sate şi oraşe depopulate, lipsite de soluţii pentru dezvoltare.

  BUCUREȘTI, 21 apr — Sputnik. Polarizarea foarte mare în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă şi nivelul salarial din Bucureşti şi oraşele mari din Transilvania versus restul ţării creează tensiuni pe piața forței de muncă din România, scrie ZF

  Andrei Caramitru, partener în cadrul firmei de consultanţă în management Boston Consulting Group, a explicat că jumătate din România este neproductivă.

  „Jumătate de Românie este complet neproductivă. Mă refer la mediul rural, la Moldova, la Muntenia, care nici nu pot fi numite zone europene. Nu există joburi private în aceste zone, nu există taxe plătite la bugetele locale. Iar acolo a apărut problema depopulării: 3 milioane de oameni au plecat în străinătate, iar un alt milion s-a mutat în oraşele mari", a explicat Andrei Caramitru.
  În opinia lui, această depopulare a zonelor face imposibilă dezvoltarea pentru că fără forţă de muncă disponibilă economia acestor zone nu poate să prospere.

  Circa 500.000 de oameni au plecat pe termen scurt în alte ţări în ultimul deceniu. Numai în 2015 au plecat circa 190.000 de români în străinătate. Cel mai mare val de migraţie externă a fost în 2007, când jumătate de milion de ro¬mâni au plecat la muncă în străinătate.

  Tagurile:
  Locuri de muncă, sate, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei