14:25 22 Martie 2019
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.13
 • UAH0.63
  Salvamontiști

  Dezvăluire şocantă: avalanşa din Retezat a fost declanşată de victimele acesteia

  © Facebook / Salvamont România
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  96 0 0

  Salvamontiștii care au participat la operațiunea de recuperare a trupurilor neînsuflețite ale victimelor avalanşei din Retezat, vin cu o dezvăluire şocantă.

  BUCUREŞTI, 24 apr — Sputnik. Salvamontiștii din județul Hunedoara, care au participat la operațiunea de recuperare a trupurilor neînsuflețite ale alpiniştilor adolescenţi Dor Geta Popescu (14 ani) şi Erik Gulacsi (13 ani), victime ale avalanşei ucigaşe, spun că avalanşa ar fi fost declanșată dintr-o eroare a grupului de alpinişti.

  Salvamontiștii mai spun că cele două victime nici măcar nu purtau cască de protecție, mai mult, nu au fost respectate proceduri minime de siguranță pe care alpiniștii le folosesc în cazul unui astfel de traseu.

  „În momentul în care au ajuns în Căldarea Berbecilor și au început să urce către vârf (vârful Peleaga — 2.509 metri n.r.) au secționat o față mare de zăpadă. Poteca a secționat masa mare de zăpadă. Partea de deasupra nu a mai avut legătură cu cea de dedesubt, care a pornit cu ei, la vale (…) Cei șapte și-au declanșat avalanșa", a declarat luni șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, potrivit România TV.

  Potrivit șefului Salvamont Hunedoara, al doilea grup, format din 51 de persoane aflate pe creastă la o școală de ghizi, nu are nicio implicare în declanșarea avalanșei.

  Avalanşa s-a produs în zona Șaua Bucurii — Poiana Pelegii, în locul denumit „Căldarea Berbecilor", zăpada care a venit la vale antrenând și resturi de bolovani. Duminică, operațiunea de recuperare a celor doi adolescenți decedați a durat peste 11 ore, cei 23 de salvamontiști și jandarmi montani confruntându-se cu condiții extrem de dificile, din cauza traseului montan accidentat, acoperit cu zăpadă, și a viscolului.

  Cu două zile înainte, salvamontiștii și jandarmii montani avertizaseră asupra riscului iminent de avalanșă în masivele Retezat și Parâng, având în vedere că a nins abundent la munte.

  Tagurile:
  recuperare, trupuri, Dezvăluire, salvamontiști, Salvamont Hunedoara, Retezat
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei