02:17 18 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.71
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Vaccinare

  A fost interzis exportul de vaccinuri din România: „Să ne imunizăm copiii”

  © AP Photo / Tom E. Puskar
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  267 0 0

  Deputatul PSD Costel Lupașcu a declarat că în urma solicitărilor pe care le-a înaintat Ministerului Sănătății, Guvernul a luat decizia să limiteze exportul paralel de medicamente, în prima fază pentru vaccinuri.

  BUCUREȘTI, 25 apr — Sputnik. Necesarul de doze pentru imunizarea copiilor va fi realizat prin limitarea exportului paralel de medicamente, relatează Ziare Botoșani.

  Astfel, dozele de vaccin împotriva rujeolei au fost blocate în depozite, iar distribuitorii de medicamente au fost notificați de această măsură, conform datelor comunicate de Ministerul Sănătății.

  „Am argumentat că este o soluție viabilă și compatibilă cu legislația comunitară. Le-am spus că putem face acest lucru pentru că e obligația noastră să intervenim rapid pentru a proteja interesele pacienților români, iar acum avem nevoie să ne imunizăm copii", a declarat Costel Lupașcu.

  Articolul 36 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene prevede excepțiile admisibile față de principiile pieței unice. Una din aceste excepții, în care un stat membru poate limita sau chiar interzice exportul unor produse comerciale, este legată de necesitatea asigurării sănătății publice.

  Potrivit deputatului PSD, achiziția și exportul masiv de medicamente ieftine din România generează riscuri majore în ceea ce privește sănătatea publică sau chiar dreptul la viață în cazul unor medicamente specifice.

  "Nu este posibil ca în plină epimedie de rujeolă, distribuitorii de medicamente să ia din farmacii mii de doze de vaccin ca să îl vândă în străinătate", a spus deputatul PSD.

  Potrivit acestuia, este obligatoriu ca în cabinetul fiecărui medic de familie din România să fie disponibile dozele necesare de ser.

  Tematic

  Cunoscută jurnalistă, despre Legea vaccinării: „Este un abuz!"
  Vaccinul interzis în Europa va ajunge în România
  Medic: este explicabilă frica părințiilor de a-și vaccina copii
  Vaccinul anti-HIV, aproape de realizare
  Vaccinul interzis în 19 ţări este distribuit în România de Unifarm
  Un doctor care s-a pronunțat ferm împotriva vaccinurilor a fost găsit mort
  Alertă maximă. În Moldova începe vaccinarea urgentă împotriva virusului gripal
  Tagurile:
  export, deputat, Export, Medicamente, Guvernul, PSD, Ministerul Sănătății, Costel Lupașcu


  Știrile Zilei