13:41 23 Ianuarie 2018
Chişinău-7°C
În direct
  Recolta de ceriale

  Reprezentant al României: fermierii români rămân fără subvenții

  © AP Photo / Seth Perlman
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  4402

  Un reprezentant al României la discuțiile de la Bruxelles a dezvăluit că noua Politică Agricolă Comună (PAC) nu prevede decontări pentru subvențiile fermierilor din Uniunea Europeană.

  BUCUREȘTI, 3 mai — Sputnik. După 2021, fermierii români riscă să rămână doar cu subvențiile plătite de la bugetul de stat dacă nimeni nu intervine și proiectul UE rămâne în această formă, scrie agrointel.ro.

  Un președinte de Consiliu Județean trage un semnal de alarmă si spune că banii care sunt rambursați de la Bruxelles sunt în pericol să nu se mai regăsească în noul PAC, începând cu 2021. Joi vor avea loc la Bruxelles o nouă rundă de discuții iar, potrivit președintelui Consiliului Județean Harghita Borboly Csaba, care este totodată membru al Comitetul Regiunilor, în proiect sunt creionate finanțările pentru agricultură pentru perioada 2021 — 2027.

  "Deci în anul 2017 se va decide cum vor fi finanțările în agricultură între 2021 — 2027. Și din păcate acolo tot ce numim ajutor sau decontare la APIA nu sunt propuse ca să fie continuate. Și noi vrem să demonstrăm că agricultorii noștri au nevoie de această susținere care vine prin finanțările APIA și o să iau cuvântul la discuții", a declarant Borboly.

  Subvențiile fermierilor sunt finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Ambele mecanisme de finanțare sunt din bani europeni, dar și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

  Tagurile:
  reprezentant, fermieri români, Bruxelles, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei