06:26 18 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.65
  • RUB0.28
  • RON4.18
  • UAH0.68
    Roma

    Pentru românii din diaspora: condiţiile pentru obţinerea cetăţeniei italiene

    © Flickr/ Sarah-Rose
    Societate
    Sa primesc un link scurt
    164 0 0

    De la începutul anului 2007, cetățenii români sunt totodată și cetățeni europeni, iar în această calitate, românii rezidenţi în Italia pot solicita obținerea cetățeniei italiene. După cât timp pot solicita cetăţenia şi care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite.

    BUCUREŞTI, 4 mai — Sputnik. Cetăţenii români pot prezenta cererea de obţinere a cetățeniei italiene după ce au trecut 4 ani de rezidență, perioadă valabilă pentru toți cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit rotalianul.com.

    Pentru a putea prezenta cererea de cetăţenie se solicită un venit minim de 8.500 € pentru fiecare dintre ultimii trei ani de dinaintea datei la care se prezintă cererea. Acest venit poate fi demonstrat prin intermediul declarației de venituri cu ajutorul formularelor 730 sau Unico sau prin certificarea unică CU (sau CUD).

    Pentru obţinerea cetățeniei italiene, în afară de codul fiscal, de permisul de şedere, dacă este cazul, de pașaport și cartea de identitate, cetățenii comunitari mai au nevoie de următoarele documente:

    — Certificatul de naștere (de tip nou, internaţional, de culoare albastră) — cu timbrul apostila pe original. Apostila se aplică doar la prefectura din județul de domiciliu din România. Certificatul trebuie apoi tradus de către un traducător autorizat de pe lângă notariatul din orașul de domiciliu din România, iar traducerea trebuie apostilată la tribunalul din orașul de domiciliu. Traducerea si legalizarea poate fi făcută și la Consulatele Generale ale României de pe teritoriul Italiei doar dacă certificatul este apostilat la prefectura de domiciliu din România;

    — Cazierul judiciar românesc cu timbrul apostila pe original. Apostila se aplică doar la prefectura din judeţul de domiciliu din România. Şi cazierul judiciar trebuie tradus de către un traducător autorizat de pe lângă notariatul din oraşul de domiciliu din România, iar traducerea trebuie apostilată la tribunalul din orașul de domiciliu.

    Traducerea si legalizarea poate fi făcută şi la Consulatele Generale ale României de pe teritoriul Italiei, doar dacă certificatul este apostilat la prefectura de domiciliu din România.

    Certificatele de cazier judiciar au valabilitate de 6 luni de la data eliberării și numai în scopul pentru care au fost eliberate;

    — dovada plăţii taxei de 200 Euro la Poştă;

    — 1 timbru fiscal de 16.00 euro.

    În baza Decretului Legislativ nr. 5/2012 pentru simplificare şi dezvoltare, partea cu documentația italiană care cuprinde informațiile de mai jos este autocertificată, în cadrul aceleiaşi cereri.

    Prefectura, după primirea cererii, va verifica veridicitatea informațiilor declarate prin intermediul unei proceduri interne, comunicând cu Ministerul Justiţiei, Primăria de reședință şi Agenţia Fiscală:

    — Ultimele 3 declarații de venit (CUD, modelul UNICO, modelul 730);

    — Reşedinţele din ultimi 4 ani (Certificato di residenza storico);

    — Atestatul de ședere;

    — Certificatul care atestă compoziția familiei — Certificato di stato di famiglia.

    În cazul femeilor care şi-au schimbat numele de familie în urma căsătoriei, este necesară prezentarea certificatului de căsătorie românesc, cu timbrul apostila pe original. Apostila se aplică doar la prefectura din județul de domiciliu din România. Certificatul trebuie apoi tradus de către un traducător autorizat de pe lângă notariatul din oraşul de domiciliu din România, iar traducerea trebuie apostilată la tribunalul din orașul de domiciliu. Traducerea si legalizarea poate fi făcută şi la Consulatele Generale ale României de pe teritoriul Italiei, doar dacă certificatul este apostilat la prefectura de domiciliu din România.

    Din mai 2015, cererea se prezintă online, pe site-ul Ministerului de Interne italian.

    Procedura pentru obţinerea cetăţeniei italiene poate dura până la 730 de zile din ziua în care ați depus cererea.

    Italia, este un stat care permite dubla cetățenie. La primirea cetățeniei italiene, vă veți putea păstra, la cerere și cetățenia română.

    Tematic

    Ministru: "Se nasc mai mulți copii în diaspora și nu mai învață româna"
    Diaspora - cel mai mare investitor în România. Diasporenii versus multinaționale
    Românii din diaspora vor fi afectaţi de proiectul „Gospodăria fiscală"
    Important pentru românii din diaspora, legat de plata impozitelor în România
    Diaspora reală: Dramele românilor plecaţi la muncă, pe care nu-i apără nimeni
    Important pentru românii din diaspora: lista noilor taxe consulare
    Eliberarea unei noi cărţi de identitate pentru românii din diaspora
    Desfăşurarea alegerilor în Diaspora. Câţi români au votat până acum
    Important pentru diaspora: ghidul de reîntoarcere a românilor acasă
    Cum a votat diaspora: Italia pe primul loc. Numărul de buletine, la limită
    Comentarii ale românilor din diaspora: „România e ca un vapor fără căpitan”
    Tagurile:
    cetățenie italiană, diasporă


    Știrile Zilei