03:14 08 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  12820

  Prin programul „Diaspora Start Up", iniţiat de Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, zeci de milioane de euro ar trebui să fie destinați românilor din diaspora pentru a fi încurajaţi să revină acasă. Însă lipsa de transparenţă trezeşte suspiciunea că banii nu sunt folosiţi corect.

  BUCUREŞTI, 9 mai — Sputnik. Până acum au fost depuse 59 de proiecte pentru programul „Diaspora Start Up", proiecte în valoare totală de aproximativ 145 milioane euro, iar dintre aceste proiecte, 35 au fost admise pentru etapa următoare a evaluării, cea tehnică și financiară, iar 24 au fost respinse, potrivit ziarulromanesc.net.

  Cele 35 de proiecte admise sunt în valoare de aproximativ 89 de milioane de euro.

  Potrivit comunicatului Ministerului Fondurilor Europene, criteriile după care au fost respinse cele 24 de proiecte, cu o valoare de circa 56,3 milioane euro, sunt următoarele: parteneriatul dezvoltat pentru proiect nu a îndeplinit condițiile de capacitate financiară; bugetul proiectului nu a respectat rata de cofinanțare; s-au constatat, de asemenea, neconcordanțe între buget din cererea de finanțare și sumele asumate prin acord de parteneriat (verificat la criteriul 12 din grila de verificare a conformității administrative și a eligibilității).

  Un fapt ciudat este însă că MFE nu publică lista cu entitățile eligibile, care ar trebui să lanseze programe de pregătire pentru antreprenori români din diaspora, dar nici lista cu cele respinse. Pe pagina hotnews.ro a apărut o listă a instituțiilor care nu au îndeplinit criteriile însă, în locul numelor, apar cifre. Codurile din listă sunt legate de persoane juridice înregistrate în baza MySMIS 2014, care nu este însă publică.

  Pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni apare o listă a asociațiilor românești din diaspora interesate de „repatrierea" românilor prin programul „Diaspora Start Up". Din Marea Britanie sunt recomandate trei asociații: „Romanian Women in UK", „Academy of Strategic Knowledge" și „Reaching for Change Organization".

  Se pare însă că asociaţiile de pe această listă sunt doar un paravan pentru ONG-uri din România, din cauză că tot MRP arată că „a creat această listă, unde organizațiile din diaspora care derulează activități în sprijinul românilor din străinătate se pot înscrie, anunțând astfel disponibilitatea de a fi contactate de organizațiile din România, pentru constituirea parteneriatului în vederea accesării fondurilor disponibile prin programul Diaspora Start-up."

  Şi două organizaţii ale studenților români din afară ar putea beneficia de fondurile de milioane de euro: CESAR și LSRS. Acestea sunt nelipsite de la evenimentele președinției și fac parte din programe promovate de președintele Klaus Iohannis, scrie ziarulromanesc.net.

  Tematic

  Pentru românii din diaspora: condiţiile pentru obţinerea cetăţeniei italiene
  Ministru: "Se nasc mai mulți copii în diaspora și nu mai învață româna"
  Diaspora - cel mai mare investitor în România. Diasporenii versus multinaționale
  Pentru românii din diaspora: cum pot obţine cetățenia spaniolă prin rezidenţă
  Important pentru românii din diaspora, legat de plata impozitelor în România
  Diaspora reală: Dramele românilor plecaţi la muncă, pe care nu-i apără nimeni
  Important pentru românii din diaspora: lista noilor taxe consulare
  Eliberarea unei noi cărţi de identitate pentru românii din diaspora
  Desfăşurarea alegerilor în Diaspora. Câţi români au votat până acum
  Tagurile:
  Diaspora, organizații-fantomă, euro, Milioane


  Știrile Zilei