17:45 19 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  6301

  Președintele Comisiei Europene i-a îndemnat pe români să abandoneze limba engleză în favoarea celei franceze

  BUCUREȘTI, 11 mai — Sputnik. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claud Juncker, a îndemnat cetățenii din statele francofone să discute în franceză la evenimentele de nivel înalt.

  "Pe când eram prim-ministru, iar astăzi în calitate de președinte al Comisiei Europene, mă simțeam mirat că reprezentanții statelor francofone mi s-a adresau în limba engleză. Așa este moda astăzi, însă eu prefer limba franceză", a declarat Juncker în cadrul unui discurs rostit în franceză în parlamentul de la București.

  Cinci zile în urmă, Juncker a declarat în cadrul unei conferințe organizate la Florența, dedicate Brexit, că "limba engleză își pierde din importanță încet, dar sigur". Pentru a demonstra acest fapt, el a preferat să se adreseze publicului exclusiv în franceză.

  Oficial, în instituțiile UE sunt utilizate 24 de limbi, însă în realitate cele mai utilizate sunt engleza și franceza. În special, franceza are tendința să elimine engleza din uz.

  România a devenit membru observator al comunităţii statelor şi guvernelor având în comun limba franceză în cadrul Sommet-ului de la Versailles din 1991. În 1993, la următorul sommet din Maurice (Mauritius), România a obţinut statutul de membru cu drepturi depline al acestei structuri. În anul 1993 România a aderat la Francofonia Instituțională.

  Tematic

  (VIDEO) Juncker – mort beat la summitul de la Geneva
  Discurs elogios al președintelui Comisiei Europene la adresa românilor
  Tagurile:
  Limba engleză, Limba franceză, Parlament, Jean-Claude Juncker, Uniunea Europeană, București, România

  Știrile Zilei