15:08 24 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.13
 • USD17.89
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Șantier de construcție

  În România se caută muncitori în construcții cu 900 euro salariu

  © Sputnik / Константин Чалабов
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  19402

  Piaţa rezidenţială trece printr-o perioadă similară celei premergătoare crizei financiare şi s-ar putea confrunta cu un nou blocaj cauzat de creşterea accelerată a costurilor de construcţie.

  BUCUREȘTI, 16 mai — Sputnik. Constructorii observă deja o criză a forţei de muncă, chiar dacă lucrează cu precădere la proiectele generate de piaţa imobiliară, scrie Capital.

  Odată puse în mişcare fondurile europene, se preconizează că necesarul de muncitori în construcţii va fi de circa 500.000, adică cu aproape 60% mai mare decât efectivul actual.

  Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, spune că acestă situaţie duce la o dublare a salariilor din construcţii în următorii 2-3 ani.

  „Salariul acum e 500 de euro şi va fi sigur 900 de euro. În 2007 aveau 700 euro. Salariul minim e spre 300 de euro. Deja s-au dublat salariile în ultimii cinci ani şi nu pe baza măririi salariilor de la stat, ci a măririi salariului minim pe economie. Ne vom trezi, într-un timp foarte scurt, cu salarii mari, pentru că nu sunt oameni. Constructorii se vor devora pentru muncitori", a declarat Erbaşu.

  El avertizează că piaţa rezidenţială va înregistra o creştere a costurilor de construcţii şi pe fondul scumpirii materialelor şi că, în ciuda majorării puterii de cumpărare, există riscul apariţiei unei noi bule. Criza ar putea apărea în cazul scăderii bruşte a cererii pe fondul scumpirii locuinţelor.

  Astfel, problema dezvoltatorilor nu va mai fi finanţarea, nici cererea, ci forţa de muncă.

  În București, dezvoltatorii imobiliari activi au în construcţie în acest moment circa 12.000 de locuinţe noi. Ele ar urma să fie livrate pe piaţă în acest an, iar construcţia a încă 2.000 de apartamente urmând să înceapă în perioada imediat următoare, cu termen de livrare 2018.

  Tematic

  Scandalul construcțiilor în Capitală. Lucrările erau interzise pentru 40 de ani
  Job-ul plătit cu 6.000 de lei pe lună, salariu mediu
  Românii își cheltuie salariul pe mâncare și țigări
  Președintele țării va avea un salariu de trei ori mai mic
  Important! Vezi cum va fi stabilit salariul minim în 2017
  Premierul Cioloș primește peste 8.000 de euro salariu și de la Bruxelles
  Ce salariu trebuie să primim ca să fim sătui, îmbrăcaţi şi sănătoşi
  Tagurile:
  euro, salarii, construcții, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei