00:34 27 Mai 2018
Chişinău+ 17°C
În direct
 • EUR19.71
 • USD16.82
 • RUB0.27
 • RON4.26
 • UAH0.64
  Primăria Techirghiol

  Străinii vor să ne ia şi nămolul. Primarul Techirghiolului se opune

  © Facebook / Primăria Techirghiol
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  57572

  Străinii au pus ochii şi pe nămolul din lacul Techirghiol, care este cel mai curat din Europa şi are valoroase proprietăţi terapeutice. Nişte investitori germani vor să ridice un complex turistic şi balnear, însă primarul oraşului Techirghiol nu vrea să aprobe investiţia.

  BUCUREŞTI, 19 mai — Sputnik. Primarul oraşului Techirghiol, Iulian Soceanu, se teme că firma din Germania care vrea să construiască un complex hotelier şi balnear, unde ar urma să exploateze şi nămolul, va vinde preţioasa resursă peste hotare. Germanii vor să investească în acest proiect între 50 şi 80 de milioane de euro.

  Scrisoarea primarului din Techirghiol adresată locuitorilor
  Scrisoarea primarului din Techirghiol adresată locuitorilor

  Astfel, primarul este hotărât să organizeze un referendum şi, dacă investiţia va fi acceptată, să fie intrudusă în contract o clauză specială care să prevadă ca nămolul să nu fie luat din localitate şi să se asigure regenerarea lui.

  „Dacă vom lăsa ca această resursă să ajungă şi în alte zone ale ţării, ce rost ar mai avea ca turiştii să vină să beneficieze de această resursă? Motiv pentru care ne vom zbate pentru referendum. Clar. În momentul acesta, doar un referendum poate să clarifice această situaţie", a declarat primarul la Digi24.

  Sanatoriul balnear din Techirghiol deţine în prezent monopol pe nămolul din lac.

  „Cel care deţine licenţa de exploatare trebuie să se asigure că nămolul se returnează în lac, se returnează în cuibul de unde a fost extras. Acest lucru este o obligaţie expresă în licenţa de exploatare", a declarat Septimiu Bourceanu, fostul manager al Sanatoriului Balnear Techirghiol.

  Pe localnici nu îi încântă deloc ideea ca investitorii străini să ridice acest complex în oraşul lor.

  „Păi şi noi ce facem atunci? Vin străinii, ne iau tot", a spus unul dintre ei. „Străinii ne-au luat de toate. O să ne ia şi nămolul. Mare lucru!", îşi exprimă alt localnic sentimentul de resemnare.

  Potrivit specialiştilor, nămolul din Techirghiol vindecă, de sute de ani, afecţiuni foarte grave precum infertilitatea, reumatismul sau bolile de inimă.

  Tematic

  Primarul Iașiului, amenințat cu excluderea din PSD... de ziua Unirii!
  Primarul Londrei: Nu doar Marea Britanie va plăti prețul, ci întreaga Europă
  Un primar din România îți oferă teren gratuit să-ți construiești casă
  Tagurile:
  nămol, Techirghiol
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei