00:25 27 Mai 2018
Chişinău+ 17°C
În direct
 • EUR19.71
 • USD16.82
 • RUB0.27
 • RON4.26
 • UAH0.64
  Rareș Bogdan

  Rareș Bogdan - pictat la Muzeul Satului!

  © Facebook / Rareș Bogdan
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  20212

  Un fel de "artă" a fost expusă zilele acestea la unul dintre cele mai cunoscute muzee din Capitală - uimitor ce au putut face organizatorii

  BUCUREȘTI, 19 mai — Sputnik. Pictorul și graficianul basarabean Victor Ceban a expus la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, alături de mai mulți pictori gălățeni, în cadrul unei expoziţii intitulate "În Oglindă. Expresii plastice". Expoziția a fost organizată de Muzeul Naţional al Satului în colaborare cu Muzeul de Artă Vizuală Galați.

  Surpriza expoziției este un portret al cunoscutului realizator Rareș Bogdan, o idee pe care pictorul Ceban a transpus-o într-un tablou asupra căruia ne abținem să-l comentăm din punct de vedere al realizării artistice, încadrării, proporțiilor, în fine — va fi sarcina profesională a criticilor să se ocupe de așa ceva.

  Rareș Bogdan, vizibil emoționat în imaginile alăturate a scris pe pagina de Facebook:

  "Surpriza Maestrului Ceban la Expoziţia deschisă ieri la Muzeul Satului din Bucureşti".

  "Expoziția este "un fel de DADA après la lettre", "o poantă născută din ideea că noi totuși existăm. Noi…însemnând lumea muzeelor și a creatorilor din diverse modalități de expresie plastică", "o sărbătoare. O sărbătoare a ideii: DE CE NU ȘI ALTFEL!", scrie pe site-ul Muzeului Satului dr. Dan Basarab Nanu, managerul Muzeului de Artă Vizuală din Galați.

  De altfel, figura lui Rareș Bogdan nu este singura plasată în acest mod și cadru bizar, alți artiști — Cristian Bedivan (sculptură), Denis Brînzei (sculptură), Victor Ceban (desen, pictură), Mirela Iordache (pictură), Gheorghe Miron (desen, pictură), Irina Panțiru (pictură) — transpunând în "artă„ figuri publice ca Tamar Samash, ambasadoarea Israelului la Bucureşti, Mircea Pătrăşcoiu, Irina şi Nicolae Cajal ș.a. Concluzia — nu poți să te pui cu gusturile oamenilor.

  Ne întrebăm totuși cum justifică Muzeul Satului o asemenea "expoziție Dadaistă", instituția practicând prețuri mari pentru accesul vizitatorilor sau pentru produse, sau închiriind în condiții dure spații pentru produse tradiționale. Iar dacă între Dadaism și kitsch este o legătură, asta post spune și cei ce vizitează expoziția.

  Pictură cu Rareș Bogdan
  Pictură cu Rareș Bogdan

  Tematic

  Sondaj: Rareș Bogdan i-a zdrobit pe Gâdea și Ciutacu!
  Tagurile:
  Muzeul Satului, Pictat, Rareș Bogdan, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei