14:09 20 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.50
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.72
  Pașaport românesc

  Pentru românii din diaspora: problemele care pot apărea la intrarea în ţară

  diez.md
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  316753

  Ce se întâmplă cu cetăţenii români care revin în ţară cu documentele de identitate sau de călătorie expirate sau care nu pot prezenta niciun document de identitate.

  BUCUREŞTI, 29 mai — Sputnik. Dacă se întâmplă ca cetăţenii români care vor să intre în România să aibă documentul de identitate sau de călătorie expirat sau să nu deţină niciun document de acest tip, autoritățile vamale nu sunt autorizate să dea nici măcar amendă, potrivit rotalianul.com.

  În aceste cazuri, în conformitate cu articolul 29 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, polițiștii de frontieră pot permite intrarea pe teritoriul României a cetățeanului român care se legitimează cu un document de călătorie expirat numai după efectuarea verificărilor corespunzătoare în evidențele specifice, cu privire la identitatea și cetățenia titularului. Durata verificărilor efectuate nu poate depăși 24 de ore de la momentul prezentării solicitantului în punctul de trecere a frontierei.

  Dacă persoana declară că este cetăţean român, dar nu posedă documente eliberate de autorităţile române valabile sau expirate, care să ateste identitatea acesteia, organele poliţiei de frontieră trebuie să efectueaze în cel mai scurt timp posibil verificările necesare pentru stabilirea identităţii şi cetăţeniei persoanei respective.

  Până la stabilirea identităţii, persoana poate fi cazată într-un spaţiu special amenajat în incinta punctului de trecere a frontierei, pus la dispoziţie de administratorul acestuia.

  Însă în cazul acestor nereguli, vi se poate refuza îmbarcarea de către companiile de transport, puteți fi opriți pe drum de organele de control și supuși la verificări, sau vi se poate refuza trecerea la alte puncte de trecere a frontierei din alte state. Astfel că, pentru o călătorie liniștită, este recomandabil să verificați din timp termenul de expirare a documentelor de călătorie.

  Tematic

  Ce riști dacă ai Cartea de Identitate românească expirată și când o schimbi
  Atenție: noi cărți de identitate românești!
  Deputat, despre riscurile introducerii cărții electronice de identitate
  Noua carte electronică de identitate - prezentată de MAI
  Tagurile:
  document de identitate, diasporă, români


  Știrile Zilei