22:31 25 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.66
 • USD17.73
 • RUB0.29
 • RON4.11
 • UAH0.73
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  875 0 0

  Astăzi s-au produs două cutremure, unul în România, regiunea Buzău, urmat de un altul, în Ucraina, regiunea Tracarpatia, ambele cu magnitudinea de 3,1 grade pe Richter.

  BUCUREŞTI, 6 iun — Sputnik. Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România a înregistrat astăzi două seisme în ţările cu care se învecinează Republica Moldova, acestea au avut aceeaşi magnitudine, însă s-au produs în zone şi la ore diferite.

  Primul a fost fixat în judeţul Buzău, România, localizat manual pe coordonatele: lat 45.5088; lon 26.3521. Magnitudinea a constituit 3.1 grade pe richter, adâncimea de 131.6 km.

  Al doilea s-a produs în Ucraina, localizat manual pe coordonatele lat. 48.2827; lon. 23.6375, având magnitudinea tot de 3.1, ânsă a fost unul de suprafaţă, la adâncimea de 14.4 km.

  Cutremure fixate de INFP
  © Photo : infp.ro
  Cutremure fixate de INFP

  În cazul cutremurelor de suprafaţă, energia se împrăştie într-o zonă restrânsă, de câteva sute de kilometri pătraţi.

  În România, cutremurele de suprafaţă nu sunt periculoase şi au loc mai ales în regiunile Banat, Dobrogea şi Delta Dunării, potrivit ioanistrate.ro.

  Seismele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate.

  În ţara noastră, cutremurele de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi < 60 km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 şi 200 km adâncime), conform infp.ro.

  Zona seismogenă cu cel mai ridicat potenţial distructiv pe teritoriul României este situată în litosfera subcrustală, la curbura Carpaţilor Orientali — regiunea Vrancea. Pe lângă aceasta, există câteva zone de surse seismice superficiale, de importanţă locală pentru hazardul seismic: zonele Est — vrânceană, Făgăraş — Câmpulung, Danubiană, Banat, Crişana — Maramureş, depresiunea Bârlad, depresiunea Predobrogeană, falia Intramoesică, depresiunea Transilvaniei.

  Seismicitatea de fond — evenimente crustale cu magnitudine Mw < 5.0 — se observă sporadic, cu precădere în nordul Olteniei, Depresiunea Haţeg, partea estică a Câmpiei Române, Platforma Moldovenească, Orogenul Carpaţilor Orientali.

  Zona seismică Vrancea este una complexă de convergenţă continentală, situată la contactul a 3 unităţi tectonice: placa Est — Europeana, subplăcile Intra — Alpină şi Moesică.

  Cea mai puternică activitate seismică pe teritoriul României se concentrează la adâncimi intermediare (60 — 200 km), într-un corp litosferic mai rece, în coborâre gravitaţională, orientat aproape vertical. Activitate ridicată a fost observată în două domenii de adâncime — între 80 şi 100 km şi respectiv între 120 şi 160 km.

  Cele mai puternice cutremure de suprafaţă înregistrate pe teritoriul Romaniei au fost în zona Făgăraş — Câmpulung, situată în partea de răsărit a Carpaţilor Meridionali, zonă caracterizată de şocuri ce pot ajunge până la Mw~6.5.

  Potrivit infp.ro, rata de producere a cutremurelor puternice este între unu şi şase evenimente cu magnitudine Mw > 7.0 pe secol.

  Tematic

  Cum arată un infern seismic: cutremur de 7 grade și 140 de replici în ore!
  Tagurile:
  Vrancea, Seism, Cutremur, Ucraina, România


  Știrile Zilei