08:00 24 Aprilie 2018
Chişinău+ 10°C
În direct
  Marea Neagră, vedere din spațiu

  Un fenomen straniu ia amploare în Marea Neagră. Explicația pe care o oferă NASA

  © Photo: nasa.gov
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  97441

  Marea Neagra devine de la un an la altul o altfel de mare, imaginile din sute de fotograme provenite de la mai mulți sateliți fiind studiate de cercetătorii de la NASA.

  BUCUREȘTI, 15 iun — Sputnik. Cercetătorii de la NASA au publicat imaginea compusă din sute de fotograme surprinse de mai mulți sateliți aflați în același timp deasupra Mării Negre, aceștia observând cum marea își schimbă culoarea și devine turcoaz, asemenea Mării Mediterane, scrie RT.

  Schimbarea culorii Mării Negre este vizibilă dacă privim fotografiile de anul trecut. Specialițștii români studiază fenomenul de multă vreme. Potrivit acestora, Marea Neagră are toate șansele să devină marea albastră. Fenomenul de schimbare a culorii se datorează unei alge care se răspândește din ce în ce mai rapid în largul mării și care înflorește în perioada mai-iulie.

  Un bărbat cu copiii lui pescuiește la Karakoy după ce Bosfor a devenit turcoaz din cauza fitoplanctonului
  © AFP 2018 / Bulent Kilic
  Un bărbat cu copiii lui pescuiește la Karakoy după ce Bosfor a devenit turcoaz din cauza fitoplanctonului

  De asemenea, alga oferă mării o culoare de un albastru pur ca în Grecia sau în Hawai. NASA spune că, deși ecosistemul mării se reface, anumite specii de viețuitoare nu vor migra aici.

  "Caracatița și calmarul nu se vor putea adapta niciodată la condițiile Mării Negre, în primul rând diferența majoră de salinitate între Marea Mediterană, unde trăiesc ele, și datorită variabilității foarte mari a temperaturilor de plus 20 și ceva de grade, 30 în timpul verii, până la minus 2,3,4 grade iarna", spune Florin Timofte, biolog marin.

   

  Good Morning 💙 #Istanbul #Bosphorous #Turkey #Loveit @rivieraglamour @gezgingurme_ 📸

  Публикация от POSH AND GLAMOUR (@poshandglamour) Июн 14 2017 в 11:44 PDT

   

  Dar fenomenul are și o veste bună. Multe specii dispărute se vor întoarce în Marea Neagră, cum ar fi rapana sau unele crustacee.

  Vedere generală a Bosforului
  © AFP 2018 / BULENT KILIC
  Vedere generală a Bosforului

  Tematic

  O navă rusească a naufragiat în Marea Neagră
  Moscova: prezența SUA în Marea Neagră amenință securitatea regională
  Tagurile:
  fenomen, NASA, Marea Neagră
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei