20:00 23 Mai 2018
Chişinău+ 26°C
În direct
  Pașaport român

  Cetățenia română: Modificări legate de pașapoartele minorilor

  cazacu21.ro
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  679 0 0

  Copiii care nu au împlinit încă 14 ani nu vor mai putea fi înscrişi în paşapoartele părinţilor, astfel că, în cazul acestora, este necesară obţinerea unui paşaport simplu electronic. Detalii legate de condiţii, documentele necesare, valabilitate, eliberarea documentelor pentru cetățenii români aflați în străinătate.

  BUCUREŞTI, 15 iun — Sputnik. Conform legii, cetăţenii români care doresc să călătorească cu minori sub 14 ani sunt obligaţi să solicite eliberarea unui paşaport şi pentru aceştia, potrivit rotalianul.com.

  Paşaportul simplu este eliberat pentru aceştia numai în următoarele condiţii: la cererea ambilor părinţi; la cererea părintelui supravieţuitor; la cererea părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă; după caz, la cererea reprezentantului legal.

  Sunt necesare următoarele documente:

  a) cererile părinţilor; Atenție! Cererile pot fi formulate de către unul dintre părinţi doar în cazul în care este împuternicit de celălalt părinte prin procură specială, autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României. De asemenea, cererea poate fi formulată de unul dintre părinţi şi atunci când există acordul scris al celuilalt părinte, autentificat în aceleaşi condiţii.

  b) certificatul de naştere al minorului, în original;

  c) paşaportul anterior, dacă este cazul;

  d) actele de identitate ale părinţilor sau al reprezntantului legal, aflate în termen de valabilitate, în original.

  În cazul în care, din motive obiective, niciunul dintre părinţi nu se poate prezenta la misiune/oficiu, cererile prevăzute mai sus pot fi formulate de o persoană împuternicită de către părinţi prin procură specială, autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Românei. Acest document se prezintă împreună cu minorul.

  De asemenea, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi în privinţa acordului sau unul dintre părinţi nu-şi poate exprima voinţa, paşaportul simplu electronic pentru minor se eliberează numai după soluţionarea acestor situaţii de către instanţa de judecată, care se pronunţă în condiţiile legii.

  Minorii trebuie să fie prezenţi obligatoriu la misiunile diplomatice/oficiile consulare. Prelevarea amprentelor digitale se face persoanelor cu vârsta de peste 12 ani împliniţi la data depunerii cererii pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice.

  În privinţa valabilităţii, paşapoartele simple electronice pentru minori sunt valabile 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani şi 5 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani.

  În cazul cetățenilor români aflați în străinătate, eliberarea pașapoartelor sau a altor documente necesare la consulatele românești se face numai pe bază de programare online, la portalul Ghișeul Consular Online. După ce aţi accesat „Creează Cont Nou", după înregistrare şi autentificare, alegeţi serviciul consular dorit, completaţi datele solicitate și trimiteţi cererea. Apoi apăsaţi butonul „Cererile mele" din partea de sus a meniului și apoi „Programați-vă".

  Tematic

  Românii din diaspora: plângere în caz de muncă la negru sau nereguli în contract
  Românii din Diaspora: cum pot obţine cartea de identitate dacă le-a expirat
  Pentru românii din diaspora: problemele care pot apărea la intrarea în ţară
  Pentru românii din diaspora: amenzile de circulaţie primite în străinătate
  Păcăleala „Diaspora Start Up"? Zeci de milioane de € merg la organizaţii-fantomă
  Pentru românii din diaspora: condiţiile pentru obţinerea cetăţeniei italiene
  Tagurile:
  pașapoarte electronice, copii, Ministerul Afacerilor Externe
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei