19:39 16 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.70
 • USD17.76
 • RUB0.28
 • RON4.16
 • UAH0.72
  A man types on a computer keyboard

  Românul care dezvoltă cele mai performante computere din lume

  © REUTERS / Kacper Pempel/Files
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  13921

  Sorin Părăoanu conduce o echipă de cercetători finlandezi care a inventat o metodă de a construi într-un mod fiabil cele mai performante computere, cele cuantice.

  BUCUREȘTI, 17 iun — Sputnik. Calculatoarele inventate de Sorin Părăoanu funcționează pe fenomenele cuantice de superpoziție și entanglement, scrie Science Alert.

  Calculatorul cuantic nu funcționează pe bază de tranzistori, iar în loc de biți sunt folosiți așa-numiții qubiți. În vreme ce biții pot fi 1 și 0, un qubit poate fi 1, 0 sau oricare superpoziție cuantică a acestora. Acest lucru duce la efectuarea unui număr mult mai mare de operații într-un timp mult mai scurt.

  Potrivit lui Sorin Părăoanu, cercetător în cadrul Universității Aalto din Finlanda, echipa sa a reușit deja să creeze qutriți prin trimiterea a două pulsuri de lumină într-un grup de atomi înlănțuiți. Un puls i-a ridicat de la energie zero la cea intermediară de unu, iar al doilea i-a ridicat chiar spre nivelul doi de energie. Astfel, atomii au accesat toate etapele de energie, transformându-i în qutriți.

  Tehnologia lui Sorin Părăoanu avansează într-un ritm accelerat.  Știrile Zilei