22:29 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  118 0 0

  City Insurance, care în prezent asigură peste o treime din vehiculele care circulă în România, se află la un pas de faliment și ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte plata despăgubirilor către şoferii implicaţi în accidente rutiere.

  BUCUREȘTI, 26 iun — Sputnik. Noua lege RCA promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis pune la dispoziţia şoferilor o metodă prin care pot fi aproape 100% siguri că îşi vor primi integral şi la timp despăgubirea în cazul în care sunt implicaţi în accidente rutiere pe care nu le-au provocat, potrivit Capital.

  Această soluţie va deveni operaţională până cel târziu în toamnă, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi asigurătorii vor finaliza normele de aplicare a legii RCA. Ce presupune sistemul de primire a banilor? El este folosit deja în Italia, Spania, Belgia sau Austria. Este un fel de RCA care funcţionează precum CASCO.

  Șoferul păgubit nu va trebui să apeleze la asigurătorul RCA al celui vinovat şi va primi despăgubirea de la propriul său asigurător RCA. Astfel, șoferii vor avea posibilitatea să se îndrepte către firmele de asigurare fără probleme finaciare şi fără reclamaţii la ASF, asigurându-se că vor primi despăgubirea.

  Noua lege oferă soluţii şi pentru cei a căror poliţă expiră mai devreme. De la finalul anului trecut, pot fi încheiate asigurări nu doar pe şase luni sau un an, ci pe orice perioadă de la 1 lună la 12 luni.

  Pentru cei care vor vrea să acceseze decontarea direct, o soluţie este poliţa pe termen de 2-3 luni, perioadă suficientă pentru adoptarea normelor. Costul acestor poliţe este mai ridicat decât al celei pe un an, însă valoarea suplimentară nu sare de 30% în cazul variantelor ieftine.

  Piaţa RCA din România se află într-o situaţie specială, fiind semimonopolizată de doar două companii de asigurare. Societatea care vinde cel mai mult este City Insurance, care în prezent asigură peste o treime din vehiculele care circulă în România. Dar compania se află în faliment, un deficit de capital de peste 30 de milioane de euro.

  Peste 1,2 milioane de şoferi români sunt asiguraţi la City Insurance, iar cei pe care i-ar putea lovi se expun unui risc substanţial de a nu îşi mai primi despăgubirea. Firma ar putea fi plreluată de un investitor elveţian.

  Tematic

  Asigurările RCA: veste bună pentru şoferii corecţi
  Guvernul introduce obligativitatea asigurării căruțelor
  Tagurile:
  bani, RCA, asigurări, Auto


  Știrile Zilei