06:35 22 Ianuarie 2018
Chişinău-4°C
În direct
  automagistrală

  Important pentru şoferii care trec frontiera română. Recomandările Poliţiei

  © Sputnik/ Alexei Nikolskiy
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  512 0 0

  Este perioada vacanţelor şi mulţi şoferi aleg să îşi petreacă peste hotare concendiul. Poliţia Română de Frontieră a transmis câteva recomandări importante referitoare la actele necesare pentru trecerea graniţelor, fiind vizaţi mai ales şoferii care merg în concediu cu o maşină care nu le aparţine.

  BUCUREŞTI, 26 iun — Sputnik. Dacă mijlocul de transport pe care îl conduceţi nu vă aparţine, proprietarul v-a împrumutat mașina și nu vă însoțește în excursie sau mașina este în leasing, pe lângă documentele mașinii, trebuie să aveți la dumneavoastră o procură legalizată din partea proprietarului sau a firmei de leasing, în care se exprimă acordul pentru efectuarea călătoriei în străinătate, potrivit rotalianul.com.

  Trebuie specificat însă că procura nu este necesară la controlul de trecere a frontierei, ci pe teritoriul statelor unde vă deplasați.

  Actele necesare la controlul de frontieră sunt, pe lângă cartea de identitate sau pașaportul și permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al maşinii şi Cartea Verde care este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA. Cartea de identitatea sau pașaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil, Cartea Verde care este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA și documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice trebuie prezentate în original.

  De asemenea, Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 12 decembrie 2002, privind circulația pe drumurile publice prevede că vehiculele pot circula cu numere provizorii până la înmatriculare, însă pe baza unei autorizații speciale eliberate de autoritatea competentă.

  Poliția de Frontieră Română mai recomandă ca, în situaţia în care intenţionaţi să călătoriţi în state din afara spaţiului UE, să vă adresaţi reprezentanţelor diplomatice ale statelor respective cu privire la modul în care este reglementat aspectul referitor la justificarea dreptului de a conduce un autovehicul care nu este înmatriculat pe numele conducătorului auto.

  Însă la controlul de frontieră nu este necesar să prezentați documente cu privire la modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (contract, procură, comodat etc). În cazul în care circulaţi în interiorul UE, autorităţile cu drept de control din statele pe care le tranzitaţi pot efectua verificări în cazul în care au suspiciuni privind modalitatea de deţinere a autovehiculului pe care-l conduceţi, fără însă a vă refuza intrarea sau interzice circulaţia pe teritoriul statelor respective.

  Potrivit Convenţiei asupra circulaţiei rutiere încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968, un autovehicul poate circula în traficul internaţional dacă este înmatriculat, dar numai pe perioada cât este asigurat pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule, iar conducătorul posedă permis de conducere valabil, precum şi un certificat valabil care să dovedească înmatricularea vehiculului respectiv.

  Totuşi, dacă intenționați să călătoriți cu mașină în țări care nu sunt membre UE, atunci pot apărea condiții specifice. De exemplu, potrivit MAE, în cazul intrării cu automobilui în Republica Turcă, este necesară o procură tradusă în limba turcă din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur.

  O altă recomandare a Poliţiei Române de Frontieră este să nu transportaţi persoane necunoscute în apropierea frontierei de stat. Potrivit articolului 263 Cod penal, fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârşită în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. De asemenea, nu trebuie să treceți granița în mașina altcuiva, pentru că nu știți ce se află în ea.

  Tematic

  ATENȚIE, ȘOFERI! S-au introdus noi amenzi
  În atenția șoferilor. Autostrada ar putea fi închisă în plin sezon estival
  Atenție șoferi! Guvernul a dat ”undă verde”: puteți circula cu 110 km pe oră
  Noi amenzi șoferilor. Despre ce este vorba
  Șoferi beți la volan, obligați să muncească la o morgă - detalii șocante
  Peste o mie de șoferi au rămas pietoni de sărbători
  Șoferii s-au grăbit să schimbe cauciucurile. Vezi ce vreme ne așteaptă
  Pentru șoferi: Poliția poate să RIDICE mașinile. Cât te costă recuperarea
  Tagurile:
  frontiera română, șoferi, Poliția de Frontiră Română
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei