18:31 17 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.26
 • USD17.47
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.70
  Copii

  Nouă măsură: limită de vârstă pentru accesul copiilor la social media

  © Photo : Pixabay
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  7710

  Într-o ţară din Uniunea Europeană se vor introduce noi restricții de vârstă pentru accesul minorilor la reţelele de socializare.

  BUCUREŞTI, 29 iun — Sputnik. Oficialii finlandezi consideră că această măsură este necesară pentru protejarea vieții private a tinerilor și îi va ajuta pe aceştia să comunice într-un mod mai firesc.

  În 2018, Finlanda va introduce o limită de vârstă pentru utilizarea serviciilor de social media, pentru a se conforma cu noile reguli ale UE privind protecția datelor, relatează Sputniknews.com.

  Scopul este de a-i feri pe copii de presiuni făcute asupra lor pentru a-i determina să divulge informații personale fără a înțelege pe deplin consecințele la care se pot expune. Totuşi, limita exactă de vârstă nu a fost încă stabilită, fiind făcute propuneri pentru o limită între 13 și 16 ani.

  „În regulamentul privind protecția datelor, limita stabilită este de 16 ani, însă, la nivel național, aceasta poate fi definită ca situându-se între 13 și 16 ani", a declarat Anu Talus, consilierul juridic al Ministerului Justiției, pentru postul național de televiziune finlandez Yle.

  Practic, aceasta ar putea însemna ca, în viitor, utilizatorii minori să trebuiască să obțină mai întâi consimțământul părinților sau al tutorilor lor pentru a se putea înscrie pe reţelele de socializare.

  Printre altele, regulamentul privind protecția datelor prevede responsabilitatea administratorilor de baze de date de a se asigura că utilizatorii au atins o anumită vârstă.

  Talus a spus că această limită de vârstă ar trebui să fie în conformitate cu alte limite de vârstă relevante. De exemplu, limita de vârstă pentru răspunderea penală este de 15 ani în Finlanda.

  Chiar înaintea vacanţei de vară, un grup de lucru al Ministerului de Justiție din Finlanda a propus o nouă legislație privind protecția datelor cu caracter personal care să completeze regulamentul UE privind protecția generală a datelor. Atât legislația finlandeză, cât și cea europeană vor intra în vigoare din mai 2018.

  Anul trecut, ministrul finlandez de Interne, Paula Risikko, a afirmat că Finlanda ar putea angaja în curând mai mulți ofițeri de poliție pentru mediul online, țara nordică încercând să combată cazurile de discurs instigator la ură.

  La începutul acestui an, au fost recrutați un număr suplimentar de 25 de ofițeri de poliție pentru mediul online în Finlanda pentru a combate infracţiunile din mediul online și discursurile instigatoare la ură.

  Totuşi, ideea existenţei unei „poliţii web" a declanșat critici în rândul utilizatorilor finlandezi ai reţelelor de socializare, unii considerând aceasta o instaurare a „poliţiei gândirii".

  Însă, în ceea ce priveşte accesul copiilor la social media, specialiştii în dezvoltarea copilului afirmă că a permite copiilor să folosească, de la vârste fragede, dispozitive smart pentru a petrece timpul în mediul digital are efecte nocive asupra dezvoltării micuţilor.

  În România, situaţia este alarmantă. Potrivit unui studiu iSense Solutions, realizat pentru Lowe Group Romania, aproximativ 85% dintre copiii din România, între 5 și 16 ani, petrec zilnic, în medie, peste 5 ore în mediul digital, în special pe rețelele de socializare.

  Tematic

  Câți bani pot primi părinții de la stat pentru creșterea copiilor
  Nouăsprezece copii diagnosticaţi cu rujeolă. Risc de epidemie
  Brexit: copiii nenăscuți ai cetățenilor UE, dreptul de a rămâne în Regatul Unit
  Studiu: copiii vaccinaţi cu DTP, de 5-10 ori mai expuşi riscului de deces
  A fost interzis exportul de vaccinuri din România: „Să ne imunizăm copiii”
  Tagurile:
  social media, copii, limită de vârstă


  Știrile Zilei