19:10 20 Ianuarie 2018
În direct
  Seismograf

  Cel mai puternic și neobișnuit cutremur din ultima perioadă

  © AFP 2018/ SAM YEH
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  1187 0 0

  Epicentrul cutremurului - situat într-o zonă intermediară geografic, la o adâncime mai mică decât cele de aceeași sorginte și a avut o magnitudine mai mare decât acestea.

  BUCUREȘTI, 6 iul — Sputnik, Dragoș D. Așa cum ne-am obișnuit cititorii, prezentăm, pe baza datelor și observațiilor oficiale ale Institutului Național de Cercetare-dezvoltare pentru Fizica Pământului, evenimentele seismice cele mai recente. Încercăm ca, pe lângă informația nemodificată, să vă prezentăm și câteva corelări.

  Ieri, la ora 16:39:01 s-a produs un cutremur în județul Buzau, la granița cu județul Brăila, în zona lacurilor de pe meandrele râului Buzău. Este necesar să precizăm aceasta, deorece în județul Buzău se petrec clasicele cutremure din arealul seismic Vrancea, cu epicentrul la adâncimi situate între 80 și 140 de kilometri, magnitudinea noemală fiind între 2 și 3, cu amplitudini de 4 grade pe scara Richter.

  Ei bine, cutremurul de ieri a avut o magnitudine de 3 grade, dar adâncimea epicentrului a fost de doar 11 kilometri. Deci, am avut parte de cel mai puternic seism al ultimelor șapte zile, dar și cel mai neobișbuit ca poziționare.

  Epicentrul se situează, așa cum am precizat, în zona mendrelor Buzăului, în zona lacurilor Amara și Balta Albă. Coordonatele sunt — latitudine 45.2564, longitudine 27.2119. Seismul este asemănător celor produse în zona învecinată Brăila-Galați, unde epicentrele sunt situate la adâncimi de 17 — 25 de kilometri, iar magnitudinile trec puțin peste 2 grade.

  Epicentrul cutremurului de ieri a fost situat deci într-o zonă intermediară geografic, la o adâncime mai mică decât cele brăilene și a avut o magnitudine mai mare decât acestea, apropiată de a cutremurelor de adâncime din zona nordică a Buzăului.

  Tematic

  Patru cutremure într-un interval scurt, epicentre în zone distanțate al țării
  Cutremur neobișnuit în această dimineață
  Încă un cutremur, chiar la început de lună
  Alertă: nou cutremur în Vrancea - în acestă seară
  Cutremurele nu vor mai provoca panică. Noua tehnologie împotriva seismelor
  Azi noapte - încă un cutremur în România
  Tagurile:
  cutremur
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei