22:16 20 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.50
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  165380

  Talentul fostului dictator, o mare surpriză, chiar dacă este contestat chiar de cercetătoarea care a descoperit manuscrisul

  BUCUREȘTI, 31 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Preocupările culturale ale lui Nicolae Ceaușescu nu sunt povești. Sunt cunoscute relațiile de amiciție pe care le-a avut cu scriitori ai epocii, sprijinul de care au beneficiat oamenii de cultură — dar și libertatea de creației de care s-au bucurat aceștia după 1965.

  Ceaușescu a citit în manuscris "Delirul", o carte periculoasă în conjunctura politică de atunci, a povestit în repetate rânduri cunoscutul jurnalist Dumitru Avram, membru al grupului de presă al fostului președinte, iar discuțiile sale cu membrii Uniunii Scriitorilor uimeau — "Ceaușescu nu vorbea aiurea, era pregătit, nu se făcea de râs, chiar avea grijă să fie de folos Uniunii".

  Acum câțiva ani, Lavinia Betea, o cercetătoare care a făcut carieră și bani publicând cărți de interviuri cu personalități comuniste și diverse lucrări documentate și ciudat interpretate despre perioada dinainte de 1989, a anunțat descoperirea unei poezii scrisă de Nicolae Ceaușescu.

  "Poezia nu are nici titlu, nici semnătură", scria Betea în "Adevărul", precizând că "după grafie şi fondul documentar de arhivare în care am găsit-o, e în mod categoric creaţia celui care-a condus România, dictatorial, aproape un sfert de secol".

  Poezia se pare că aparține într-adevăr lui Nicolae Ceaușescu, în ultimii patru ani neexistând contestații. Dumitru Avram consideră și el că scrisul este al fostului președinte.

  "Poezia nu e deloc rea, are forță — și, ce să mai vorbim, nu putem avea pretenții de la cineva care scrie așa, din plăcere, când și când — așa cum am avea de la un poet sau scriitor care asta face, prin vocație și profesie", a spus Avram.

  Nu aceeași este părerea Laviniei Betea, care comentează "Despre aptitudini literare, nici vorbă", completând cu o ipoteză lipsită de orice fundament — "Dacă autorul şi-ar fi transmis,,poemul" diriguitorilor propagandei, intra urgent în manualele şcolare".

  Așa cum scriam, interpretările date de Betea sunt ciudate, răutăcioase, departe de obiectivitatea cercetătorului și mai apropiată de ipocrizia și frustrarea foștilor activiști de mâna a treia transformați în critici ai regimului comunist.

  Poezia, descoperită în manuscris, conține greșeli de ortografie și de punctuație; dar, asemenea erori se găsesc în manuscrisele tuturor scriitorilor, ba chiar și în articolele ziarelor sau revistelor, cu toate că trec pe sub ochii corectorilor. O sfătuiesc pe Lavinia Betea să studieze la fel de critic chiar revista "Historia", unde a reluat cu succes articolul din "Adevărul". Asta ca să nu mai vorbim de o greșeală și mai gravă — transformarea caracterului științific al revistei într-un demers cvasi-politic.

  Prezentăm poezia atribuită lui Nicolae Ceaușescu, în forma originală, iar dvs să apreciați dacă fostul președinte avea sau nu inspirație — hai să nu spunem talent, fiindcă e impropriu să judeci după o poezie, o las pe Lavinia Betea să facă asemenea aprecieri.

  "De vreii să fii nemuritor
  Poete scrie pentru ţară
  Vers simplu dar cutezător
  În el mândria de popor tresară.
  Scrie de daci şi de romani
  De munţi de râuri şi câmpii
  De muncitori şi de ţărani
  De cântecul voios de ciocârlii
  Scrie de ce ni drag, de ce iubim
  De eşti poet şi de partid să scrii
  Prin el în ţară liber azi trăim
  Scrie cât mai frumos aşa cum ştii
  Să scrii că noi muncim din greu
  Că totul nu-i aşa cum vrem
  Dar mergem înainte tot mereu
  Noi făurim uniţi tot ce avem
  În tricolor avem simbol deplin
  Albastru cer cu stele şi senin
  Galben din holdele bogate aurii
  Roşu ca sângele vărsat în bătălii"

  Tematic

  Dezvăluire după 27 de ani: ce s-a găsit în poșeta Elenei Ceaușescu
  Dezvăluiri: cum negocia Ceaușescu cu bancherii mondiali
  Afaceriștii americani - despre Buget, cu ideile lui Ceaușescu
  Tagurile:
  poezii, Nicolae Ceaușescu, România


  Știrile Zilei