20:24 11 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  26311

  Autorităţile din alte state ale Uniunii Europene au posibilitatea de a deschide procese privind recunoaşterea în România a unor sancţiuni contravenţionale primite de români în statele respective, oricât de mică este valoarea prejudiciului. Ce trebuie să ştie românii.

  BUCUREŞTI, 16 aug — Sputnik. Mai mulţi cetăţeni români au fost daţi în judecată de autorităţile din Germania după ce au primit amenzi de circulaţie în această ţară şi au părăsit statul german fără a le plăti.

  Nemţii au deschis procese la instanţe din România în baza Deciziei-cadru 2005/214/JAI din 24.02.2005 a Consiliului Uniunii Europene privind principiul recunoaşterii reciproce a sancţiunilor pecuniare, indiferent de valoarea prejudiciului. Astfel, au deschis procese şi pentru a recupera 60 de euro, potrivit ziarulromanesc.de.

  De exemplu, la Iaşi, pe rolul judecătoriei din oraş, în 2017, „Adevărul" a identificat 11 procese deschise de către autorităţi din alte state privind recunoaşterea unor sancţiuni contravenţionale primite de români.

  Dintre cererile de acest fel înregistrate la instanţă, 9 au fost trimise din Germania şi două din Olanda. Procesele soluţionate până acum au fost admise de către judecătorii români, cea mai mică sumă imputată unui şofer român contravenient fiind de 60 de euro.

  Judecătorii ieşeni argumentează că Decizia-cadru 2005/214/JAI are corespondent inclusiv în legislaţia românească, astfel că orice român care primeşte o amendă în statele Uniunii Europene poate fi obligat să o plătească de către justiţia din propria ţară.

  Tematic

  Pentru şoferii români din diaspora: cum pot plăti în rate amenzile de circulaţie
  Se strânge funia la par: Vin amenzile peste cei care fac bani la nunți
  ATENȚIE, ȘOFERI! S-au introdus noi amenzi
  Pentru românii din diaspora: amenzile de circulaţie primite în străinătate
  Persoanele care fac reparație în locuințe riscă amenzi usturătoare dacă ...
  Noi amenzi șoferilor. Despre ce este vorba
  Tagurile:
  amenzi rutiere, procese, Dosare, diasporă, români, Uniunea Europeană, România


  Știrile Zilei