00:40 15 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.27
 • RUB0.26
 • RON4.22
 • UAH0.62
  Seismograf

  Creștere bruscă a activității în zona seismică Vrancea - Buzău

  © AP Photo /
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  706 0 0

  O secvență similară celei de acum trei săptămâni - atunci a urmat cel mai puternic cutremur din ultima vreme

  BUCUREȘTI, 23 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. După aproape o săptămână de pauză, în cea mai activă zona seismică s-au înregistrat nu mai puțin de trei seisme de peste 2 grade. Desigur, magnitudinea s-a menținut la un nivel normal pentru seismele cu epicentrul în județul Buzău, dar această intensificare nu poate fi trecută cu vederea.

  Primul seism a avut loc la ora 18:56:32, a avut doar 2 grade pe Richter, dar a fost un cutremur de suprafață, cu epicentrul situat la doar 4.5 kilometri adâncime. Geografic, epicentrul este situat în zona localităților Varlaam — Gura Teghii, din județul Buzău.

  Tot în zona localității Varlaam, punctul cel mai fierbinte al activității seismice din județul Buzău s-a înregistrat după circa două ore un alt cutremur, la 21:24:07. A fost cel mai puternic seism al zilei, având magnitudinea de 2.6 grade pe scara Richter, iar epicentrul a fost situat la o adâncime de 139.4 kilometri.

  Epicentrul cutremurului
  © Photo : Captură ecran
  Epicentrul cutremurului

  După numai 44 de minute a urmat un nou cutremur, la 22:40:31. Magnitudinea a fost de 2.2 grade, iar localizarea geografică a epicentrului este extrem de apropiată cu cel precedent. Adâncimea a fost mai mică decât a precedentului, 100.8 kilometri. Datele duc la concluzia că a fost o replică a cutremurului de la ora 21:24, cel mai puternic seism al zilei.

  Așa cum spuneam, magnitudinea se încadrează în media cutremurelor curente din arealul Buzău, dar intensificarea aceasta, după o perioadă de aproape o săptămână lipsită de mișcări seismice de peste 2 grade, este un fapt de reținut.

  Precedenta situație de acest tip s-a înregistrat acum trei săptămâni, când, după o pauză de câteva zile în zona Buzău, au urmat patru seisme mici în aceeași zi — urmate de două cutremure importante în următoarele două zile (1și 2 august) — cu 4.6 și, respectiv 4.9 grade magnitudine, exact în zona localității Varlaam. Este remarcabilă chiar suprapunerea aproape perfectă a epicentrului cutremurului de 4.9 peste ale celor două cutremure de adâncime de ieri.

  Tematic

  (VIDEO) Italia: Cățelul care a murit salvând oameni-comemorarea marelui cutremur
  Mesajul cutremurător al mamei plecate, copilul căreia, mușcat de câine, a murit
  VIDEO: Cutremur dezastruos în Italia - morți și răniți, copii sub dărâmături
  Cutremur cu magnitudine importantă în Vrancea
  După o pauză de cutremure, Vrancea se mișcă din nou
  Tagurile:
  cutremur
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei