07:28 22 August 2018
În direct
 • EUR19.30
 • USD16.75
 • RUB0.25
 • RON4.16
 • UAH0.60
  Seismograf

  Din nou cutremur în Vrancea

  © AFP 2018 / NICOLAS ASFOURI
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  65110

  Un nou seism în cea mai periculoasă zonă din țară

  BUCUREȘTI, 27 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Vrancea revine în parametrii de magnitudine care generează alerte bilunare — asta relevă date furnizate de Insitutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. De data aceasta este vorba de un seism cu magnitudinea de 3.4 grade pe scara Richter.

  Tabelul seismicității
  © Photo : Capturăecran
  Tabelul seismicității

  Seismul a avut epicentrul la 81 kilometri adâncime, fiind situat în zona ce are la nord, respectiv la sud, cunoscutele localități Năruja, repctiv Nereju.

  Cu 12 ore mai devreme a avut loc un alt seism, cu magnitudine mult mai mică, 2 grade pe Richter, cu epicentrul situat la granița Vrancea-Buzău la o adâncime de 17,4 kilometri.

  De remarcat că după cutremurul mai puternic de acum patru zile (3.8 grade, zona Vrancea Buzău, 135 km. adâncime) nu a urmat imediat un altul pereche, așa cum ne obișnuise în ultimele luni zona Vrancea — Buzău. Desigur, nu s-a reușit stabilirea unui algortim al succesiunii în timp a seismelor vrâncene, dar sunt anumite secvențe care se repetă — firesc, pentru că și seismele respectă legile fizicii — inclusiv tranformarea în mișcare (energie cinetică) a unei plăci tectonice deplasate din punctul de echilibru sau de minim potențial (energie potențială).

  Epicentrul cutremurului
  © Facebook / Captură ecran
  Epicentrul cutremurului

  În baza acestui principiu de lucru, ideea "descărcării" energiei printr-un cutremur mic nu este valabilă, dimpotrivă — poate duce la o mărire a potențialului seismic al plăcii tectonice. De aceea insistăm să prezentăm succesiunile de seisme mici (din gama cu minim 2 grade) care se produc în răstimp scurt, în principiu în mai puțin de 24 de ore, pentru că sunt șanse ca această succesiune să fie urmată de un seism (mai) important — acesta fiind „anularea" energiei potențiale acumulate.

  Tematic

  Vrancea, zguduită din nou. Cutremur puternic resimțit la Chișinău și București
  (VIDEO) Italia: Cățelul care a murit salvând oameni-comemorarea marelui cutremur
  Mesajul cutremurător al mamei plecate, copilul căreia, mușcat de câine, a murit
  VIDEO: Cutremur dezastruos în Italia - morți și răniți, copii sub dărâmături
  Cutremur neobișnuit - cel mai puternic de suprafață, activitate în creștere
  Cutremur cu magnitudine importantă în Vrancea
  Tagurile:
  cutremur
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei