17:24 19 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Permis de conducere

  Atenție șoferi! Iată ce amendă riscați dacă nu veți avea aceste documente

  © Sputnik / Rodion Proca
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  370410

  Fiecărui posesor de permis de conducere i s-a întâmplat cel puțin odată în viață să nu aibă cu sine toate actele necesare atunci când urcă la volanul automobilului și trebuie să pornească la drum, riscând astfel să ia o amendă usturătoare

  CHIȘINĂU, 29 aug — Sputnik. De fiecare data când urcați la volan trebuie să setul minim de acte, pentru a nu sancționați de poliție. La fel, riscați să fiți sancționați și în cazul în care încălcați regulile privind permisul de conducere, scrie portalul bizlaw.md.

  Experții de la acest portal ne spun care sunt riscurile care ne așteaptă conform Codului contravențional.

  „În cazul în care un șofer urcă la volanul unui vehicul, altul decât categoria pe care are dreptul să o conducă, se alege cu amenzi. Conducerea vehiculului cu permis de o categorie necorespunzătoare se sancționează cu amendă de la 900 la 1.500 de lei. În cazul în care șoferii conduc fără permis sau dovada înlocuitoare, cu drept de circulație a permisului, se aplică amenzi mai mari, de la 1.500 de lei până la 3.000 de lei”, scrie bizlaw.md.

  Dacă poliția a depistat că o persoană este privată de dreptul de conduce, este la volanul unui vehicul, atunci amenda ajunge între 3.000 și 4.500 de lei.

  Pedepse mai dure sunt prevăzute în cazul predării vehiculului unei persoane care nu are permis de conducere sau dovadă înlocuitoare, persoanelor private de dreptul de a conduce sau celor care dețin permis de o categorie necorespunzătoare. În asemenea situații, cel vinovat se alege cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei, cu aplicarea a trei puncte de penalizare.

  De multe ori se întâmplă ca unii șoferi să uite, din neatenție, actele asupra mașinii acasă. În asemenea situații, chiar dacă aveți actul valabil, nu sunteți eliberat de răspundere.

  „Mai exact, cu amendă de la 150 la 300 de lei și cu aplicarea a două puncte de penalizare se sancționează conducerea vehiculului de către o persoană, care nu are asupra sa:

  permis de conducere ori dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație;

  actului de înmatriculare de stat a vehicului;

  polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă.”

  Dacă predați automobilul unei persoane, care nu are asupra sa permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a permisului, vă puteți alege cu amendă de la 150 la 300 de lei și cu aplicarea a două puncte de penalizare.

  Tematic

  (FOTO) Atenție șoferi! Autostrada pe care Poliția este sub acoperire
  Șoferii au rămas cu gura căscată când au văzut asta pe străzile Capitalei
  O veste proastă pentru șoferi. Va fi implementată din toamnă
  Atenție, șoferi! Din 2 septembrie se schimbă legea
  Atenție șoferi: Noi radare cu laser în dotarea poliției
  Șoferii nu mai știu ce să creadă: Noile prețuri la motorină și benzină
  ATENȚIE, ȘOFERI! S-au introdus noi amenzi
  Tagurile:
  documente, amenzi, șoferi


  Știrile Zilei