09:21 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  Sala de așteptare în aeroport

  Cum se calculează compensaţia de zbor în cazul întârzierii sau anularii zborului

  © Photo : Pixabay
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  24 0 0

  Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât că, în cazul anulării sau al întârzierii prelungite a unui zbor cu legătură directă, compensația pasagerilor este calculată în funcție de distanța în linie dreaptă dintre aeroporturile de plecare și de sosire.

  BUCUREȘTI, 7 sept — Sputnik. Potrivit Curtii de Justitie a Uniunii Europene, faptul că distanța efectiv parcursă de un astfel de zbor este mai mare decât distanța dintre aeroporturile de plecare și de sosire nu are niciun impact în privința calculului compensației, informează legestart.ro.

  Birgit Bossen, Anja Bossen și Gudula Gräßmann au călătorit de la Roma la Hamburg via Bruxelles prin intermediul unui zbor operat de Brussels Airlines. Întrucât zborul lor a sosit la Hamburg cu o întârziere de 3 ore și 50 de minute, ele au sesizat Tribunalul Districtual din Hamburg, Germania, pentru a obține compensația prevăzută de UE privind compensarea pasagerilor aerieni.

  Acest regulament dispune printre altele că, în cazul unei întârzieri de 3 ore sau mai mult, pasagerii au dreptul la o compensație de 250 EUR pentru toate zborurile de 1 500 kilometri sau mai puțin și de 400 EUR pentru toate zborurile de peste 1 500 kilometri.

  Astfel, instanța germană solicită Curții să stabilească dacă, în cazul unui zbor cu legătură directă, distanța totală a zborului corespunde distanței dintre aeroportul de plecare și aeroportul de sosire sau dacă trebuie calculată în funcție de distanța efectiv parcursă.

  Prin hotărârea pronunțată pe 7 septembrie 2017, Curtea constată că, în cadrul dreptului la compensaţie, regulamentul nu distinge în funcţie de aspectul dacă pasagerii în cauză ajung la destinaţia lor finală prin intermediul unui zbor direct sau al unui zbor cu legătură directă. Potrivit Curtii, în ambele cazuri pasagerii trebuie să fie tratați în mod egal cu ocazia calculului cuantumului compensației. Curtea arată că diferitele trepte ale cuantumului compensaţiei prevăzute de regulament reflectă diferențele în amploarea neplăcerii pe care pasagerii o suportă ca urmare a faptului că nu au posibilitatea de a-și reorganiza în mod liber călătoria și de a evita astfel pierderea de timp legată de anulare sau de întârzierea prelungită a zborului lor.

  De asemenea, la stabilirea cuantumului compensației în cazul unui zbor cu legătură directă trebuie să se ia în considerare doar distanța în linie dreapta pe care ar parcurge-o un zbor direct între aeroportul de plecare și aeroportul de sosire. Faptul că distanța efectiv parcursă este, din cauza legăturii, mai mare decât distanța dintre aeroporturile de plecare și de sosire nu are impact în privința calculului compensației.

  Tagurile:
  zbor
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei