12:03 07 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.56
 • USD17.31
 • RUB0.24
 • RON4.04
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  30721

  Un caz de o gravitate ieșită din comun a fost documentat de SRI - un nemțean condamnat pentru tentativă de omor dorea să se răzbune și să facă atentate cu bombă

  BUCUREȘTI, 14 sept — Sputnik. După șapte ore de deliberări, aseară, la o oră târzie, Curtea de Apel Iași a dispus arestarea preventivă a lui Cristian Bîrzu un nemțean urmărit de SRI, fiind suspectat de aparteneță la o rețea de terorism, precum și a altor trei persoane acuzate de falsificarea unor documente de identitate.

  Cristian Bîrzu, un moldovean din Roman, județul Neamț, s-a convertit la Islam după ce a executat o pedeapsă cu închisoare în Germania și în România și a fost "identificat cu indicatori de radicalizare", potrivit DIICOT și IGPR, transmite Agerpres.

  "În fapt s-a reținut că, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania și în România, și-a exprimat intenția de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta aflându-se sub măsura controlului judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Bacău", transmite DIICOT.

  Cristian Bîrzu a fost condamnat în februarie 2015 de către Tribunalul Neamț la cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor, după ce, în 2013, a înjunghiat un bărbat în zona gâtului.

  "În timpul executării unei pedepse cu închisoarea într-un penitenciar din Germania, inculpatul a intrat în contact cu mai mulți deținuți de religie musulmană, unii dintre aceștia radicalizați, raliindu-se la ideologia acestora și declarându-și susținerea față de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase", scriu procurorii DIICOT.

  Moldoveanul a vrut să plece în Germania de unde, "cu sprijinul unor membri ai comunității musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria", arată procurorii.

  Polițiștii BCCO și procurorii DIICOT au efectuat percheziții la domiciliile lui Bîrzu și a celorlalți suspecți din dosar, ridicând, printre altele, obiecte de cult islamice, acte de identitate și de altă natură falsificate.

  Potrivit procurorilor, Bîrzu a obținut acte false de la membrii grupării, cunoscută pentru activitatea de falsificare a documentelor de identitate, în scopul de a ieși ilegal din România "în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv la închisoare", dar a și făcut un act fals pentru un sirian stabilit în Marea Britanie.

  "În urma administrării materialului probator a rezultat faptul că, la sfârșitul lunii iulie 2017, inculpatul Bîrzu Cristian a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetățean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii, căruia, prin intermediul membrilor grupării infracționale, i-a făcut un buletin de identitate românesc pe care ulterior l-a expediat în Marea Britanie", scriu anchetatorii în dosarul porzentat în instanță.

  Tematic

  Ultima oră: Facebook acordă SRI acces la utilizatorii români
  SRI în alertă. Două licee stau să explodeze
  Tagurile:
  român, terorism


  Știrile Zilei