17:32 18 Mai 2021
În direct
 • EUR21.61
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  155 0 0

  Pompierii - adevărații eroi ai acestor 24 de ore, câteva mii au acționat în zeci de localități afectate - un bilanț de excepție al IGSU - dar și amploarea efectelor vremii

  BUCUREȘTI, 21 sept — Sputnik. Deși presa a sărit în extrem cealaltă, de la prevestirea unor dezastre la desconsiderarea evenimentelor meteo de ieri, realitatea cifrelor arată o situație deloc fericită. Cel puțin departamentele din Inspectoratul pentru Situații de Urgență au avut mult de lucru. Iată, pe scurt, un bilanț al incidentelor și intervențiilor.

  Pompierii au intervenit, în urma furtunii de miercuri seara, la un număr de 24 de solicitări în Bucureşti şi în Ilfov, acesta fiind bilanţul final al intervenţiilor.

  Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) Bucureşti-Ilfov, în capitală au fost înregistraţi 13 copaci căzuţi, fiind avariate şase autoturisme, iar un bărbat de 42 de ani şi-a pierdut viaţa din cauza traumatismelor suferite în urma căderii unui copac, incidentul avânt loc pe strada Viilor. Totodată, s-a intervenit pentru îndepărtarea unei table desprinse.

  În țară, în cursul zilei de miercuri și în timpul nopții, au fost înregistrate incidente datorate intemperiilor în 38 de localități din 15 județe: Alba, Argeș, Cluj, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mehedinți, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Vaslui și Vâlcea.

  În mai mute cazuri, pompierii ISU au acționat pentru evacuarea apei; au fost în această situație cinci locuințe și 23 curți inundate.

  S-a intervenit cu accesorii grele de descarcerare pentru îndepărtarea a 15 arbori, un stâlp de telefonie, un element de construcție căzut pe carosabil și un panou publicitar.

  Au fost avariate nouă autoturisme.

  23 de acoperișuri de imobile au fost parțial sau total deteriorate.

  Un alt efect a fost întreruperea temporară a circulației rutiere, în principal din cauza copacilor căzuți pe carosabil; astfel de cazuri au fost pe DN1 în localitatea Comarnic (PH), pe DN64 în dreptul localităților Orlești și Ionești (VL), pe DJ702A în localitatea Potocelu (DB), pe DN12 în localitatea Tușnad (HR). În Deva un panou publicitar a provocat perturbarea circulației.

  În București și Ilfov au fost înregistrate de asemenea mai multe incidente și intervenții.

  Astfel, în Ilfov, pompierii au intervenit în cazul a opt inundaţii şi pentru îndepărtarea unui copac, precum și în cazul unui acoperiş afectat de vânt.

  În Capitală, ISU a intervenit pentru îndepărtarea a 13 copaci căzuți pe carosabil, pe autoturisme sau pe linii electrice.

  Cel mai grav incident s-a înregistrat pe șoseaua Viilor, unde un bărbat a decedat în urma traumatismelor după ce a fost lovit de un arbore rupt de vântul puternic.

  În total, că în acțiunile de ieri și din cursul nopții au fost angrenați peste 4.000 de pompieri militari cu 1.000 de mijloace tehnice, informează Agerpres.

  De menționat că și în prezent se mai acționează în localitățile afectate pentru îndepărtarea urmărilor evenimentelor meteorologice.

  Tematic

  Avertizare meteo: Cod galben de furtună în Capitală. Şcolile se închid
  Oficial ANM, despre alte furtuni: de mâine, "posibile fenomene extreme"
  Vine furtuna în Moldova: Descărcări electrice, ploi și vijelie în rafale
  Tagurile:
  Video, Furtună, Consecințe, București, România

  Știrile Zilei