01:06 23 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Bloc de locuit. București.

  Vecinii gălăgioși vor putea fi băgați la închisoare

  © Sputnik / Nicu Goncear
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  18920

  Persoanele care nu respectă liniștea în apartamente vor risca o pedeapsă de la 3 luni la doi ani închisoare în cazul în care vor fi adoptate o serie de modificări și completări propuse de Ministerul de Interne

  BUCUREȘTI, 7 nov — Sputnik. Autoritățile propun înăsprirea pedepselor pentru tulburarea ordinii publice în blocurile locative. Potrivit unui proiect de lege propus de Ministerul Afacerilor Interne, vecinii petrecăreți și scandalagii ar putea risca până la 2 ani închisoare.

  MAI a propus spre dezbateri publice o serie de modificări a legii 61/1991 privind unele norme de convieţuire socială, Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române şi Legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră.

  Proiectul a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa. Potrivit celor relatate, cea mai importantă completare va fi cea adusă legii 61 la al cărei articol 9 se va adăuga un aliniat:

  „Fapta persoanei care, fiind avertizată să înceteze activităţile contravenţionale prevăzute la art.2 pct. 25, 26 sau 27, continuă să săvârşească aceste activităţi şi prin aceasta tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani".

  Dacă până în prezent tulburarea ordinii publice era sancționată cu amendă, în cazul adoptării modificărilor propuse, atunci când tulburarea ordinii publice continuă, iar polițistul va fi sesizat a doua oară, fapta va fi calificată drept infracțiune.

  Printre alte fapte care vor fi pedepsite dur, cu amendă sau închisoare, se numără și "împiedicarea poliţistului de către o persoană care asistă la un eveniment să ia măsuri faţă de persoana vizată sau adresarea de cuvinte sau gesturi obscene poliţistului".

  Anterior, polițiștii din Constanța s-au plâns în presă că nu dispun de suficiente competențe și drepturi pentru a face față cazurilor de tulburare a ordinii publice în blocurile locative.

  Tematic

  Ascensorul dintr-un bloc locativ s-a prăbușit cu tot cu oameni
  Explozie devastatoare într-un bloc: 65 de apartamente avariate. Sunt răniți
  Tagurile:
  vecini, bloc, legislație, Proiect de lege, Poliția, România


  Știrile Zilei