15:13 27 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.73
 • RUB0.29
 • RON4.09
 • UAH0.73
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  238 0 0

  Locuitorii multor regiuni cu bogate tradiții în cultivarea și procesarea strugurilor ar putea să nu fie de acord, dar datele științei sunt incontestabile... până la apariția probei contrarii

  BUCUREȘTI, 20 nov — Sputnik. O echipă de cercetători de la Universitatea americană din Pennsylvania au publicat în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PSNA) concluziile în rezultatul studierii unor mostre de ceramică cu vechime de peste 8.000 de ani. Ele au fost readuse la lumina zilei în urma unor săpături în preajma capitalei georgiene, orașul Tbilisi.

  Analiza moleculară a reziduurilor din interiorul vaselor a arătat prezența a patru acizi specifici vinului.

  Ceea ce, în opinia oamenilor de știință, confirmă că populația acestor meleaguri a reușit, deja la începutul neoliticului, să domesticească vița sălbatică și să pună la punct o tehnică de vinificație. Dar și o metodă de păstrare a vinului în amfore acoperite de pământ.

  Arta vinificației, conform autorilor studiului, apoi s-a răspândit din Caucazul de Sud spre teritoriul de azi al Iranului.

  Fouilles archéologiques, Géorgie
  © Photo : Stephen Batiuk

  Tematic

  Studiu: vinul încetinește procesul de îmbătrânire
  Vinul „curge gârlă” în transportul public din Chișinău (FOTO)
  Câte o sticlă de vin pentru fiecare pasager pe Aeroportul Chișinău
  Românul care a dat lovitura pe piața vinului din Franța
  Tagurile:
  patrie, vin, arheologie, Georgia


  Știrile Zilei