14:23 23 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.68
 • USD17.99
 • RUB0.24
 • RON4.40
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  57 0 0

  Printre factorii care ar putea conduce la nașterea unui copil mort este o poziţie de somn incorectă a femeii însărcinate, avertizează cercetătorii britanici.

  BUCUREŞTI, 23 nov — Sputnik. Cercetătorii de la Universitatea Manchester din Regatul Unit au identificat o legătură între poziția corpului mamei în timpul somnului și riscul de a naşte un copil mort. Studiul este publicat în International Journal of Obstetrics and Gynecology (Jurnalul Internațional de Obstetrică și Ginecologie).

  Specialiștii au efectuat un sondaj la care au participat 1.024 de femei, dintre care 291 și-au pierdut copiii în ultimul trimestru de sarcină. S-a dovedit că pierderile de sarcină au fost de 2,3 ori mai frecvente în cazul femeilor care preferau să doarmă pe spate. Obstetricienii au constatat că 3,7% dintre cazurile în care au fost născuţi copii morţi, după 28 de săptămâni de sarcină, au legătură cu această poziţie de somn.

  Potrivit autorilor studiului, rezultatele confirmă faptul că dormitul pe spate perturbă circulația placentară, motiv pentru care la făt nu ajunge suficient oxigen.

  „Nu poți face nimic în legătură cu poziția în care te trezești, dar poți să faci ceva în legătură cu poziția în care adormi", a spus unul dintre autorii studiului, citat de portalul Science Alert.

  Medicii îi sfătuiesc pe viitoarele mame să îşi aşeze un număr de perne la spate, care să le ajute să îşi menţină poziţia pe o parte și să îşi monitorizeze postura corpului în timpul trezirilor nocturne.

  Tematic

  Ce ar trebui să ştie o femeie care rămâne însărcinată după vârsta de 35 de ani
  ONU ar putea înlocui sintagma “femei însărcinate” cu “oameni însărcinați”
  Din greșeală, femeile însărcinate au primit dreptul legal de a ucide
  Tagurile:
  femeie însărcinată, somn, poziţie, Studiu

  Știrile Zilei