19:38 11 Mai 2021
În direct
 • EUR21.51
 • USD17.82
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  51352

  Atitudinea pozitivă a românilor față de UE a scăzut cu 7 la sută față de anul trecut și cu 27 la sută față de acum doi ani

  BUCUREȘTI, 27 nov — Sputnik. Încredere românilor în Uniunea Europeană continuă să scadă, potrivit unui sondaj realizat de Mercury Research, la comanda Comisiei Europene.

  Astfel, 46 la sută din respondenți au declarat că au o atitudine pozitivă față de apartenența României la UE. Această cifră este în scădere cu 7 la sută față de anul trecut, când, potrivit Eurobarometrului din 2016, 53 la sută din români aveau o atitudine pozitivă față de UE.

  În noiembrie 2015, 73 la sută din români declarau că au o atitudine pozitivă față de Uniunea Europeană.

  În același timp, ponderea euroscepticilor ajunge la 14 la sută, iar a celor cu o atitudine neutră față de UE — 40 la sută.

  Fiind întrebați dacă  ”aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai multe avantaje sau dezavantaje”, 46 la sută au ales aprecierea pozitivă, în timp ce 25 la sută sunt de părere opusă. 28 la sută dintre români au o atitudine neutră față de aderarea la comunitatea europeană.

  În același timp, 21 la sută din respondenți consideră că România a avut de câștigat de pe urma aderării la UE, 13 la sută consideră că România a avut doar de pierdut, iar 66 la sută consideră că nu i-a influențat în niciun fel sau nu știe să răspundă.

  Printre problemele care îngrijorează românii în raport cu apartenența României la UE românii au enumerat: scăderea puterii de cumpărare din cauza creșterii prețurilor (67 la sută), cumpărarea de pământuri de către străini (57 la sută), emigrarea specialiștilor români către alte țări ale UE (56 la sută), românii nu au drepturi egale pe piața muncii din UE (53 la sută), traficul de droguri și persoane (52 la sută), închiderea companiilor din România datorita importurilor masive (52 la sută).

  Printre marele avantaje ale aderării la UE românii consideră: posibilitatea de a găsi un loc de muncă în străinătate (35 la sută), acces pe mai multe piețe și la mai multe produse (33 la sută), fondurile UE au dezvoltat regiunea în care locuiesc (30 la sută).

  Activitatea Comisiei Europene este apreciată de 30 la sută din români, Parlamentul European se bucură de atitudine pozitivă a 31 la sută din respondenți, Banca Centrală Europeană — 27 la sută, iar Consiliul UE — de 28 la sută.

  Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este susținută de 73 la sută din respondenții români. 60 la sută susțin aderarea Ucrainei, 59 la sută a Serbiei la UE.

  Sondajul a fost realizat de Mercury Research, la comanda Comisiei Europene, în contextul împlinirii a 10 ani de la aderarea României și Bulgariei la UE. Datele au fost culese în perioada 10 Octombrie — 3 Noiembrie 2017, pe un eșantion de 1044 persoane adulte. 

  Tagurile:
  aderarea la uniunea europeana, încredere, sondaj, Uniunea Europeană, UE, România

  Știrile Zilei