02:11 06 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.04
 • USD18.54
 • RUB0.24
 • RON4.15
 • UAH0.68
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  153 0 0

  Parlamentarii vor ca Guvernul să construiască Autostrada Iaşi - Târgu Mureş, numită „Autostrada Unirii", în numai 4 ani, alocându-i 9 miliarde de euro.

  BUCUREȘTI, 29 noi — Sputnik. Un proiect de lege adoptat luni de către Senat impune Guvernului să construiască în 4 ani Autostrada Iaşi — Târgu Mureş, care se va numi „Autostrada Unirii" şi se va întinde pe 311 kilometri, urmând să coste 9 miliarde de euro, scrie Adevarul.

  Deși în ultimii 10 ani nu au fost finalizate nici măcar studiile de fezabilitate pentru această autostradă, care abia în vară a primit certificatul de urbanism, ea trebuie terminată in următorii 4 ani. Totodată, potrivit legilor în vigoare, doar Executivul poate aproba astfel de investiţii, iar opinia acestuia este că proiectul este neconstituţional.

  Proiectul de lege a fost depus în luna mai de 71 de parlamentari, din toate grupurile politice, cu excepţia ALDE. Valoarea de investiţie a întregului obiectiv a fost estimată la 8,9 miliarde de euro, autostrada Târgu Mureş — Ditrău (92 km) urmând să coste 2,12 miliarde euro, autostrada Ditrău — Târgu Neamţ (118 km) va fi 4,24 miliarde euro, iar autostrada Târgu Neamţ — laşi — Ungheni (101 km) — 2,52 miliarde euro.

  Iniţiatorii susţin că lipsa unui tronson de drum care să conecteze Regiunea de Nord-Est de Vestul ţării a condus la un decalaj pronunţat în ceea ce priveşte dezvoltarea regiunilor.

  „Cuantificăm zece ani de studii şi zeci de milioane de euro cheltuite pe studii de fezabilitate, studii care zac neatinse prin sertare. Oricât de mult are nevoie România de o autostradă de legătură între Moldova şi Transilvania, acţiunile Guvernului denotă o totală lipsă de strategie şi direcţie", se arată în expunerea de motive.

  Guvernatorul Mugur Isărescu a subliniat că autostrăzile României trebuie să traverseze munţii Carpaţi, însă nu doar de la nord la sud, ci şi de la est la vest, astfel că nu este nevoie doar de autostrada Piteşti-Sibiu, ci şi de autostrada Iaşi-Târgu Mureş.

  Guvernul Tudose nu susţine însă propunerea legislativă, motivând că, printr-o decizie a Curţii Constituţionale, Parlamentul nu are competenţe în domeniul realizării de obiective de acest tip, ci doar Executivul. Executivul mai susţine că această autostradă este deja pe lista de proiecte prioritare incluse în Master Planul General de Transport al României.

  Tematic

  O nouă autostradă intră în linie dreaptă
  Motive de revoltă pentru şoferi. O sumă exorbitantă pentru 3 cm de autostradă
  (VIDEO) Avion de pasageri pe o autostradă din Kazahstan. Mirarea şoferilor
  Autostradă suspendată peste un sat, în România
  Autostradă sau drum expres spre Moldova: când va fi gata
  Autocar cu moldoveni, cuprins de flăcări pe o autostradă din Bulgaria
  Șeful celui mai mare constructor auto din FR vrea autostradă București - Moldova
  Tagurile:
  dezvăluiri, Culise, autostradă, Târgu-Mureș, Iași


  Știrile Zilei