19:47 17 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.60
 • USD17.75
 • RUB0.28
 • RON4.14
 • UAH0.72
  Fată cu smartphone

  Pentru părinți: dependența de smartphone provoacă "dezechilibre" în creier

  © Photo : Pixabay
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  7210

  Oamenii care își verifică în mod constant telefonul, rețelele de socializare sau urmăresc videoclipuri pot suferi de dependență gravă, arată un nou studiu

  BUCUREȘTI, 4 dec — Sputnik. Dependența de telefoane mobile afectează sănătatea mintală în special la adolescenți, potrivit unei cercetări efectuate de oamenii de știință de la Universitatea Coreană din Seoul, Coreea de Sud, relatează Sputnik International.

  Dr. Hyung Suk Seo a avertizat că există mai multe pericole în această dependență.

  "Adolescenții care sunt dependenți de telefoanele mobile și de Internet au un dezechilibru chimic în creierul lor, care îi predispune la depresie și anxietate", a anunțat Medical News Today ipoteza omului de știință.

  Dr. Seo și echipa sa au lucrat cu 19 adolescenți în vârstă de 15,5 ani, în medie, cu nouă băieți și 10 fete care au fost anterior diagnosticați cu dependență de smartphone sau de Internet.

  Creierul participantilor a fost studiat folosind Spectroscopia de Rezonanță Magnetică (MRS), terapia comportamental-cognitivă si teste standardizate pentru a evalua modul în care dependența a afectat viața socială, somnul și sănătatea mintală.

  În urma examenelor MRS, echipa a constatat că participanții dependenți, comparativ cu grupul celor sănătoși, au avut un raport mai mare de GABA la Glx înainte de terapia comportamentală cognitivă, în zona anterioară a cortexului cingular al creierului, observată în cunoaștere și reglementarea emoțiilor.

  Potrivit Medical News Today, "GABA este un neurotransmițător inhibitor care interacționează cu sinapsele neuronale, încetinește semnalarea între celulele creierului. GABA echilibrează efectul Glx, care este un neurotransmițător excitator care accelerează semnalul electric în creier".

  Dr. Seo a explicat că rapoartele acestor neurotransmițători sunt legate de severitatea dependenței de smartphone-uri și de Internet, precum și de dezvoltarea anxietății și a depresiei. Cercetătorul estimează că "nivelele GABA în cortexul cingulat anterior al tinerilor cu dependență de smartphone sau Internet ar putea fi asociate cu procesarea cognitivă și emoțională deteriorată în creier", se arată în publicație.

  Totuși, această idee nu este încă confirmată de alte cercetări clinice. Între timp, studiul evidențiază importanța lipsei de dependență de tehnologie și a unui stil de viață sănătos.

  Tematic

  Dependența de smartphone? Poate fi depășită - prin ”înțărcare”
  Chinezii șochează cu smartphone-ul „futuristic”: Xiaomi Mi Mix
  Reîncărcarea smartphonului prin USB, nerecomandată de experți
  Tagurile:
  dezechilibru, creier, smartphone


  Știrile Zilei