19:15 23 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.59
 • USD17.03
 • RUB0.26
 • RON4.20
 • UAH0.61
  Palatul Victoria

  Ultima oră: Dezastru pentru un fost ministru - 5 ani de închisoare!

  © Photo: Guvernul României
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  21210

  Sume uriașe trebuie plătite de fostul ministru - decizie ciudată privindu-i pe complicii și inculpații din dosar

  BUCUREȘTI,  5 dec — Sputnik, D.D. Cinci ani de închisoare a decis Înalta Curte de Casație și Justiție pentru fostul ministru de Interne Cristian David, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. Suma primită ar fi fost, conform DNA, de 500.000 de euro.

  În cazul fostului ministru, magistrații ICCJ au decis schimbarea încadrării juridice din luare de mită în trafic de influență și confiscarea de la acesta a sumei în cauză. Astfel, sentința hotărăște recuperarea de la David a sumei de 500.000 euro, echivalentului în lei, la cursul BNR de la data punerii în executare, plus cheltuieli de judecată.

  Decizia nu este definitivă.

  Intersant este că fostul șef de cabinet al lui David, Valeriu Roger Nițescu, inculpat în același dosar, a primit o pedeapsă mai mare, șase ani de închisoare, tot pentru trafic de influență, dar fără consemnarea unui prejudiciu!

  Tot prin sentința ICCJ, alți doi inculpați, Gheorghe Doliu și Marian Cristinel Bîgiu, prefect al județului Buzău, au fost achitați.

  Potrivit DNA, în cursul anului 2007, Cristian David, la acea dată ministrul MAI, a pretins și primit suma de 500.000 de euro de la Adrian Mladin, fostul primar din Jilava, beneficiar al unor drepturi litigioase pentru 15 hectare de teren în Buzău. Tranzacția ilegală s-a făcut prin intermediul lui Valeriu Roger Nițescu. Adrian Mladin, denunțătorul din dosar, cumpărase drepturile litigioase asupra terenului.

  Valeriu Roger Nițescu, șef de cabinet al ministrului de Interne, a pretins pentru realizarea intervenției ilegale și a primit de la Adrian Mladin suma de 600.000 de euro, arată procurorii.

  David a luat legătura cu Marian Cristinel Bîgiu, prefect al județului Buzău. Pentru "sprijinul oferit", Bîgiu a pretins de la denunțător suma de 1.000.000 euro, susțin procurorii, care spun că s-a primit suma de 700.000 euro, transferul sumelor de bani fiind realizat prin intermediul conturilor personale ale unui intermediar al lui Bîgiu, Gheorghe Doloiu.

  DNA expune și faptul că pentru a se pierde originea sumelor primite ca mită și pentru a evita tragerea la răspundere penală, au fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare. Acestea reprezentau tranzacții imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârșirea infracțiunilor de corupție, spune DNA, preluat de Agerpres.  

  Tematic

  BREAKING: Ponta chemat la DNA. În dosar e implicat și Tony Blair
  Emoții pentru Băsescu. Fiica sa, citată la DNA într-un dosar de corupție
  Deutsche Welle: steaua şefei DNA începe să apună
  DNA, DIICOT și PÎCCJ vor fi supuse unui audit
  Avocat celebru, anunță o nouă arestare marcantă a DNA
  Tagurile:
  ex-ministru, condamnare, ICCJ, Cristian David, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei