19:29 24 Februarie 2021
În direct
 • EUR21.30
 • USD17.53
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.63
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  39010

  În sezonul rece, copiii mici sunt cei mai expuşi la infecţii respiratorii virale, având în vedere că sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat. Ce trebuie să ştie părinţii pentru a preveni şi trata răceala sau gripa la cei mici

  BUCUREŞTI, 11 dec — Sputnik, I.B. Dacă cel mic manifestă simptome de răceală sau gripă, copilul trebuie reţinut acasă pentru a nu transmite altor copii boala, care este foarte contagioasă.

  Răceala şi gripa sunt produse de virusuri şi se manifestă prin tuse, durere în gât, obstrucţie nazală, secreţii nazale. Gripa este mai severă decât răceala, simptomele fiind febră înaltă, care durează 3-5 zile, uneori frisoane, stare generală alterată, oboseală, durere de cap, dureri musculare şi se poate complica cu pneumonie, potrivit csid.ro.

  Medicii recomandă pentru tratamentul gripei şi răcelii medicamente precum ibuprofenul sau paracetamolul, care combat febra şi durerea, sunt antiinflamatorii şi ameliorează starea generală. Până merg cu copilul la medic, părinţii pot administra această medicaţie, care se eliberează fără prescripţie medicală.

  Pentru copii, doza adecvată de ibuprofen este de 10 mg/Kg/doză şi poate fi repetată, la nevoie, după 8 ore. Doza de paracetamol este de 10-15 mg/Kg/doză şi poate fi repetată după 6 ore.

  Este important să reţineţi că, întrucât sunt produse de virusuri, răceala şi gripa nu necesită administrarea de antibiotice. Antibioticul este indicat, la recomandarea medicului, doar în cazul unor complicaţii bacteriene ale răcelii sau gripei, complicaţii de tipul pneumonie sau otită medie acută.

  Cea mai importantă este însă prevenţia. Sunt necesare o alimentaţie echilibrată, cu un aport zilnic de legume şi fructe, aerisirea locuinţei şi menţinerea unei temperaturi adecvate (20-21°C), îmbrăcăminte adaptată temperaturii de afară, cel puţin 60 minute/zi de mişcare în aer liber şi evitarea locurilor aglomerate în perioadele de epidemie.

  Cum să ne protejăm de răceală și viroze
  © Sputnik / Nicolai Kibich
  Cum să ne protejăm de răceală și viroze

  Tematic

  Savanții au aflat cine suferă cel mai mult de răceală
  Tagurile:
  tratament, prevenție, copii, gripă, Răceală

  Știrile Zilei