09:35 23 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.45
 • USD17.12
 • RUB0.26
 • RON4.12
 • UAH0.62
  Ajutor

  Românii din Italia: Care sunt drepturile româncelor îngrijitoare

  © Fotolia / Studio Mike
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  625 0 0

  În Italia şi Spania se află comunităţile cele mai numeroase de români plecaţi la muncă. Un număr foarte mare de românce lucrează în Italia ca îngrijitoare. Iată care sunt drepturile lor

  BUCUREŞTI, 12 dec — Sputnik. Numele de „badante" este un termen provenind din limba italiană, încetăţenit cu referire la îngrijitoarele de bătrâni din Italia.

  Un număr mare de femei românce care au mers la muncă în Italia au această slujbă. Pentru serviciile ocazionale de asistenţă a bătrânilor pe timp de noapte, personalul angajat este diferit de cel sanitar şi se încadrează în categoria „B super", „C super", „D super", potrivit emigrantul.it.

  Documentul de angajare este semnat de cele două părţi şi stabileşte ora începerii şi cea a încetării activităţii, precum şi caracterul de prestaţie ocazională. Acest tip de activitate se desfăşoară între orele 20.00 — 8.00.

  Îngrijitorului trebuie să i se asigure cina, micul dejun şi o cazare adecvată pe timpul nopţii. De asemenea, i se vor garanta unsprezece ore de odihnă consecutive la fiecare douăzeci şi patru de ore.

  Plata pentru asistenţă nocturnă handicap
  BS      972.67 
  CS   1.102.36
  DS   1.361.76

  Pentru această slujbă, perioada de probă este de 8 zile, cu excepţia persoanelor din categoria D şi D super, pentru care perioada de probă este de 30 zile.

  Angajatorii nu au voie să apeleze, pentru acest tip de asistenţă, la tineri care nu au împlinit vârsta de 18 ani, la femei gravide, la lăuze sau la femeile care alăptează.

  Tematic

  Scuze pentru un program TV sexist. Italienii chiar sunt nebuni după moldovence?
  Important pentru românii din Italia: ce vor face dacă pierd cartea de identitate
  Românii din Italia, motiv de bucurie: bonus substanţial pentru fiecare copil
  Tagurile:
  drepturi, bătrâni, îngrijire, românce, Italia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei