23:49 20 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.56
 • USD17.16
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.61
  Palm Trees California

  Copacii care vor emite lumină prin frunze vor înlocui stâlpii de iluminat -VIDEO

  © AP Photo / AP Photo/Jae C. Hong
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  9220

  Oamenii de știință explorează metode de iluminare alternative, care ar putea servi ca o modalitate de economisire a energiei

  BUCUREŞTI, 15 dec — Sputnik. O plantă de măcriş a fost optimizată de către oamenii de știință pentru a emite lumină la un nivel scăzut timp de mai multe ore.

  Introducând în frunze nanoparticule speciale, cercetători de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și de la Universitatea din California au făcut posibil ca o plantă utilizată în mod normal în salate să emită lumină.

  Avion
  © Sputnik / Алексей Мальгавко

  Se consideră că tehnologia poate fi transferată în cazul unor plante mai mari și chiar la copaci, reprezentând o modalitate de a ilumina spații mari, economisind energie.

  Un compus emițător de lumină extras din licurici, cunoscut sub numele de luciferină, și coenzima A au fost adăugate la nanoparticule. Acest amestec a fost apoi cufundat în soluție înainte de a fi injectat în plantele de măcriş, făcându-le astfel să emită o lumină având jumătate din intensitatea celei amise de un LED de un microwatt.

  Lumina emisă a durat până la patru ore, potrivit studiului. Prezentată detaliat în revista Nano Letters, noua metodă a fost utilizată şi în cazul altor plante, cum sunt varza kale și spanac. Proiectul a fost finanțat de Departamentul de Energie al SUA, care estimează că cea mai mare parte a energiei consumate în această ţară este de fapt risipită prin tehnologii ineficiente și pierderi de căldură.

  „Eforturile noastre deschid calea către folosirea surselor de iluminat stradale care nu sunt altceva decât copaci tratați, care ar putea ilumina împrejurimile caselor noastre", a declarat Michael Strano, autor principal al studiului și profesor de inginerie chimică la MIT.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei