07:13 23 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.12
 • USD17.88
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Vizită la medic

  Protestul medicilor de familie, păgubos pentru toată lumea

  © Flickr/ Alex Proimos
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  6110

  Ei se coalizează „împotriva călăilor în halate albe care licitează viaţa pe muchie de cuţit a multor suflete”

  BUCUREŞTI, 3 ian — Sputnik, Georgiana Arsene. Medicii de familie susţin că protesul care începe astăzi şi care are ca urmare sistarea alocării trimiterilor şi reţetelor compensate este ultimul lucru pe care personalul în halate albe este ultimul lucru pe care şi l-ar fi dorit. Declaraţia aparţine unui medic care a postat-o pe o reţea de socializare, în grupul intitulat „Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!

  Medicul susţine că potestul este păgubos atât pentru toată lumea: „Pentru noi… că nu vom încasa nici un ban pentru aceste zile (nu ştim câte vor fi) deşi cheltuielile cabinetului curg în continuare, pentru pacienţi… că nu vor beneficia de serviciile medicale pentru care li s-a reţinut sau încă li se mai reţine contribuţia la Sănătate. Ştiu! Primii înjuraţi vom fi noi!"

  Cu toate acestea, medicul face apel la pacienţi pentru a fi solidari cu protestul. Pacienţii sunt îndemnaţi să lupte „împotriva neajunsurilor, abuzurilor din Sănătate", dar şi împotriva medicilor care îşi condiţionează îndeplinirea profesiei de bani. Aceştia sunt acuzaţi că „licitează… la propriu viaţa pe muchie de cuţit a multor suflete, înclinând balanţa către cei sus puşi sau cu buzunarele doldora care vor avea întotdeauna „dreptul" pentru şi la sănătate".

  Autorul mesajului susţine că, deşi medicii şpăgari nu sunt reprezentativi pentru sistemul de sănătate, totuşi, ei fac „legea", sub „acoperişul" oferit de o justiţie indulgentă care îi lasă în arest la domiciliu.

  Există, însă şi alţi medici, încadraţi în categia „mută", care „adorm la căpătâiul bolnavului, care răspund la telefon la orice oră din zi sau din noapte, care îşi alină suferinţa chiar şi atunci când pare că nu mai e vreo speranţă".

  Medicii speră ca prin acest protest să „sensibilizeze" Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care gestionează cel mai mare buget din ţară. Mai mult decât atât, angajaţii instituţiei au salarii frumoase, susţine iniţiatorul mesajului, „cine-mparte, parte-şi face".

  Potrivit unei publicaţii economice, peste jumătate dintre angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate câştigă salarii nete cuprinse între 5000 şi 6000 de lei.

  Tematic

  „În calitate de medic mă simt jignită că am fost tratată ca şi infractor!”
  Medic: Cum se atrofiază creierul unui copil care stă prea mult timp la computer
  Marele medic Leon Dănăilă - reclamat de homosexuali pentru "Așa gândesc eu"
  Medic: este explicabilă frica părințiilor de a-și vaccina copii
  O româncă-medic a ajuns celebră într-un land german. Primarul e mândru de ea
  Un medic grav rănit în accidentul de pe Dunăre, transportat la Bucureşti
  Întâlnire la Chişinău cu renumitul medic pediatru Dr. Komarovski. Teme abordate
  Scandal: ce făcea un medic din Iași, plătit de șefii unor reţele de prostituţie
  Atac armat într-un spital din Berlin. Un medic a fost ucis
  Tagurile:
  " Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Sănătate, Grevă, Medici, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei