19:45 17 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.60
 • USD17.75
 • RUB0.28
 • RON4.14
 • UAH0.72
  Mâna lui tata

  Cum poţi fi un părinte mai bun în 2018. Iată 5 metode simple

  © Sputnik / Мирослав Ротарь
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  172 0 0

  Începutul unui nou an este un prilej de reflecţie cu privire la cum am vrea să fie acest an şi ce am dori să schimbăm în bine în viaţa noastră, inclusiv în relaţiile cu cei dragi. Cum puteţi să vă îmbunătăţiţi relaţia cu copiii şi să fiţi un părinte mai bun în 2018

  BUCUREŞTI, 3 ian — Sputnik, Doina Crainic. Iată câteva recomandări, prezentate de centruldeparenting.ro, referitoare la cum putem fi părinţi mai buni în 2018:

  1. În primul rând, părintele trebuie să stabilească limpede care sunt lucrurile importante în relaţia sa cu copilul şi care sunt limitele pe care acesta nu trebuie să le încalce. Copilul trebuie să ştie clar că nu trebuie să treacă peste aceste limite impuse de părinţi. De exemplu, cel mic nu trebuie să stea în faţa ecranelor mai mult de o oră pe zi, iar acest lucru trebuie respectat, în ciuda protestelor copilului. Regulile trebuie stabilite împreună cu el, trebuie să i se explice de ce este bine să fie respectate, astfel încât să ştie precis ce aşteptări au părinţii de la el. Totodată, părintele trebuie să manifeste consecvenţă în impunerea limitei, altfel copilul nu si-o va asuma şi nu va învăţa să respecte reguli.

  2. Atunci când părinţii manifestă mai multă empatie faţă de copiii lor, comunicarea cu aceştia devine mult mai uşoară. Arătaţi-i copilului că îi înţelegeţi trăirile şi că sunteţi atenţi la nevoile şi dorinţele lor reale. Astfel, trebuie să îi ascultaţi mai mult pe copii, să nu îi judecaţi, să le înţelegeţi reacţiile. Pentru a le transmite că aţi înţeles corect mesajul lor, reformulaţi-le spusele sau exprimaţi în cuvintele voastre emoţiile lor.

  3. Pentru a avea o relaţie bună cu cei apropiaţi, este bine să nu fii stresat sau îngrijorat, de aceea este recomandabil să îţi oferi un răgaz pentru a te relaxa şi a te ocupa de un lucru care îţi face plăcere: fie sport, fie lectură sau un hobby, măcar 15 minute pe zi. Astfel, vei putea dobândi mai multă linişte interioară, deconectându-te de la problemele zilnce, dar vei putea să şi îmbunătăţeşti relaţia cu partenerul şi copiii.

  4. Este foarte importantă atitudinea mentală, gândurile pe care le ai faţă de tine însuţi. De exemplu, dacă o mamă cu o fetiţă de 4 ani şi un băieţel de câteva luni se acuză pe sine spunându-şi că nu are timp să se mai ocupe de fetiţă după naşterea băieţelului şi că nu este o mamă bună, acest lucru o blochează şi o împiedică să mai găsească soluţii.

  „Ascultă ce fraze îți spui ție însăți în mintea ta atunci când lucrurile nu ies așa cum îți doreșți… și vezi dacă nu cumva te judeci, te învinovățești sau te biciuiesti cu cuvintele. Atâta timp cât vei lasă vocea criticii interioare să domine, îți vei pune piedici în evoluție. Poți schimba lucrurile având încredere în tine, acceptându-te așa cum ești, manifestând compasiune față de tine și spunându-ţi cuvinte de încurajare", scriu psihologii de la centruldeparenting.ro.

  5. Nu în ultimul rând, ca părinţi trebuie să creăm momente de relaţionare reală cu copiii noştri. Copiii, cel puţin până la vârsta adolescenţei, preferă să petreacă un timp de calitate cu părinţii lor. Nu lăsaţi ca televizorul, laptopul, tableta sau smartphone-ul să creeze distanţă şi separare între voi, chiar dacă acestea reprezintă astăzi tentaţii tot mai mari pentru tineri. Când eşti cu copiii, trebuie să fii cu adevărat prezent acolo, alături de ei, iar mintea să nu îţi fie la sarcinile de la serviciu, chiar dacă acestea au rămas neterminate.

  Tagurile:
  sfaturi, relație, părinți, copii


  Știrile Zilei