19:54 05 August 2020
În direct
 • EUR19.59
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.05
 • UAH0.60
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  22810

  Procurori români și francezi colaborează la o investigație derulată la sediul grupului Veolia, deținătorul companiei românești Apa Nova

  BUCUREȘTI, 17 ian — Sputnik, Daniel Nistor. Sediul central al companiei Veolia, gigantul francez pentru apă și gestionarea deșeurilor, a fost percheziționat săptămâna trecută, ca parte a unei investigații transnaționale privind suspiciuni de corupție care vizează filiala sa din România, a anunțat grupul.

  "O echipă de anchetatori francezi și români s-au deplasat la sediul din 9 ianuarie", a declarat o purtătoare de cuvânt a Veolia, confirmând informații de la cotidianul Le Parisien, potrivit site-ului fr.news.yahoo.com.

  Cercetarea a avut loc "ca parte a investigației efectuate de autoritățile franceze și române deschise de DNA", au spus oficiali ai Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

  În anul 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de compania Apa Nova București, în calitate de inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, cumpărare de influență, favorizarea infractorului, violarea vieții private, evaziune fiscală în formă continuată, spălare a banilor.

  Compania Apa Nova este deținută de grupul Veolia.

  În dosar figurează Roche Bruno-Daniel-Paul, director general al Apa Nova SA București în perioada octombrie 2008 — septembrie 2013 (cercetat pentru evaziune fiscală în formă continuată, spălare a banilor, violarea vieții private), Semenescu Ovidiu Traian, administrator al unor societăți comerciale și reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și Apa Nova SA (cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la spălare a banilor), Laurent Lalague, cetățenie franceză și română, director general al Apa Nova SA București în perioada septembrie 2013 — iunie 2015 (cercetat pentru luare de mită, evaziune fiscală în formă continuată, spălare a banilor, violarea vieții private) și Moisescu Vlad Octavian (cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la spălare a banilor).

  În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracțiunii de evaziune fiscală este în sumă de 24,7 milioane de lei (echivalentul a 5,5 milioane de euro) reprezentând impozit pe profit și TVA. Prejudiciul stabilit ca urmare a infracțiunii de spălare a banilor este în sumă de 76,5 milioane de lei (echivalentul a 17,3 milioane de euro), se arată în comunicatul transmis de DNA în 2015.

  Tematic

  „Să dea Dumnezeu să-ţi revii şi să nu mai ataci DNA!”
  Principele Radu și Principesa Margareta, într-un dosar la DNA
  Afirmația zilei: "Îi va lua locul Laurei Kovesi la șefia DNA"
  Un cunoscut politician face cel mai dur atac la adresa DNA
  Demnitar PSD, alarmat de un denunț la DNA și o eventuală asasinare
  Tagurile:
  investigație comună, anchetă, dosar, Veolia, DNA, Franţa, România


  Știrile Zilei