05:47 19 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Seismograf

  Avertizare - 2018, anul cutremurelor, declarație șoc Mărmureanu!

  © AFP 2019 / NICOLAS ASFOURI
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  26410

  Studii internaționale lansează o atenționare gravă, reacție a decanului seismologilor români - la ce ne putem aștepta anul acesta

  BUCUREȘTI, 22 ian — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Un nou studiu al seismologilor americani avertizează că anul 2018 "va fi marcat de multe cutremure majore", transmite Antena 3.

  O ipoteză șocantă emisă de cercetătorii de peste ocean este că, seismele de după 1900 au fost influențate de "încetinirea vitezei de rotație a pământului". Mai precis, spune sursa citată, concluzia ar fi că "seismele puternice au fost mai numeroase după cicluri de cinci ani de încetinire a rotaţiei Pământului" și de aici ideea că anul acesta s-ar putea caracteriza prin "risc ridicat".

  Teoria încetinirii rotației nu este pe deplin confirmată, suntem deocamdată pe teritoriul speculațiilor, dar, este adevărat că anul a început cu câteva seisme puternice în zona Americii Latine. Nici acest fapt nu este însă ceva cu totul neobișnuit.

  Invitat în emisiunea Danei Chera (Grecu), președintele seimologilor români, Gheorghe Mărmureanu contrazice declarațiile americanilor, cel puțin vizavi de România.

  "Românii nu trebuie să se teamă de un seism catastrofal până în anul 2040", a declarat Mărmureanu. "Este curios că un cutremur de suprafață și unul adânc, dacă le aduni ca timp, ies 101-102 ani. Spre exemplu, am avut cutremur în 1940 și a fost de mare adâncime. Urmează 1977 — 37 de ani. Avem trei mari cutremure la 37 de ani. Urmează diferența pâna la 101-102 ani", a explicat Mărmureanu pentru Antena 3

  Dar, ceea ce e de reținut, că ideea de cutremur mare nu este sinononimă cu aceea de cutremur capabil să producă distrugeri importante. De exemplu, cutremure de gradul 6 pot avea efecte grave în București și în România, în general.

  De altfel, nici Mărmureanu nu exclude ca până la "marele cutremur" să se producă seisme cu magnitudini de până la 6 grade pe scara Richter. 

  Tematic

  Sfaturile seismologului: cum trebuie să ne comportăm în caz de cutremur?
  Tagurile:
  marele cutremur, Richter, magnitudine, 2018, seism, cutremur, Gheorghe Mărmureanu, Vrancea, România


  Știrile Zilei