08:45 26 Martie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.27
 • RUB0.27
 • RON4.11
 • UAH0.64
  Hotel Concordia, București, 24 ianuarie 2018

  Simbolul Micii Uniri, în paragină

  © Sputnik / Georgiana Arsene
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  16251

  Hotelul Concordia, unde s-a decis Unirea Mică, în ruină. Tinerii nu cunosc istoria

  BUCUREŞTI, 24 ian — Sputnik, Georgiana Arsene. Hotel Concordia, 24 ianuarie 2018. Nu este un început de jurnal, ci un reper. Pentru mulţi tineri, aceste coordonate nu reprezintă nimic. Nici măcar imobilul în sine. Poate nici nu ar avea ce să spună. La ora actuală, clădirea cu două etaje, din strada Smârdan 29 din Centrul Istoric al Bucureştiului a devenit, pentru unii, doar un loc dintre două pub-uri.

  Doar oamenii în vârstă şi cei intersaţi îşi mai amintesc ce s-a întâmplat aici. Şi politicienii, ca să îşi facă şi ei ceva capital de imagine cu prilejul Micii Uniri.

  Căci aceasta este semnificaţia clădirii fostului Hotel Concordia despre care putem spune, parafrazându-l pe Mihai Eminescu, „azi îl vedem şi nu e".

  În locul său se află doar ruine, mizerie şi o pânză pe care este conturată fosta faţadă a clădirii. De altfel, pânza asta este în sine un simbol. Un simbol la care cei care au atârnat-o nu s-au gândit: este simbolul unei naţiuni care e în curs să îşi piardă identitatea, o formă fără fond.

  Cei care ştiu ce a reprezentat Hotelul Concordia deplâng starea în care se află clădirea. Unii nici nu ştiu că în acel imobil a funcţionat un club, a cărui firmă se află încă la vedere, în timp ce alţii acuză autorităţile de neglijenţă.

  Hotel Concordia
  © Sputnik / Georgiana Arsene
  Hotel Concordia

  „Autorităţile locale nu se ocupă suficient de clădirile istorice, care sunt un simbol al trecutului nostru istoric şi fac foarte rău, pentru că o clădire precum este aceasta este un loc care nu trebuie uitat niciodată", afirmă cineva.

  Alţi oameni deplâng soarta întregului Centru Istoric al Bucureştiului şi au o viziune deloc optimistă asupra mersului treburilor în România.

  „Toată ţara e-n paragină. Nu ne ocupăm nici măcar de simbolurile noastre", a spus, cu tristeţe un bucureşten.

  Dacă vârsticii ştiu ce a reprezentat acest hotel pentru istoria ţării noastre, tinerii au avut alte preocupări la orele de profil.

  „Partea asta de istorie se pare că mi-a scăpat", mi-a spus un tânăr, pentru care Mica Unire este… „o scăpare".

  Reamintim că Hotelul Concordia este o clădire din Bucureşti care a găzduit întâlnirea din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în care s-a decis Unirea Principatelor Române şi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domn al Ţării Româneşti, după ce acesta fusese ales domn al Moldovei.

  Tematic

  O întrebare de Ziua Națională - va fi România centenară... degeaba?
  Catedrala patriarhală este singurul proiect serios al României de Centenar
  În prejma Centenarului, ungurii ne-au luat o siglă importantă
  Tagurile:
  parajină, hotel Concordia, opinii, Mica Unire, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei