02:40 05 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  18302

  Inginerii din Boston lucrează la crearea unui cip care ar putea transmite informații cu o viteză la fel de mare precum cea a creierului uman. Acest lucru ar putea conduce la miniaturizarea tehnologiei supercomputerelor

  BUCUREŞTI, 25 ian — Sputnik, Doina Crainic. Prin proiectarea neuronilor şi sinapselor artificiale, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) speră să reproducă puterea de calcul a unui creier uman, potrivit rt.com.

  Aproximativ 100 de trilioane de sinapse — canale de transmisie neuronală — permit ca semnalele chimice să circule în creier, determinând funcții motorii, precum mișcarea voluntară.

  Prin crearea de sinapse artificiale, oamenii de ştiinţă de la MIT cred că ar putea controla puterea unui curent electric aşa cum acesta se produce între neuronii creierului uman.

  Proiectul este explicat în detaliu într-un studiu publicat în revista Nature, studiu condus de Jeehwan Kim, de la Laboratorul de Cercetare în domeniul electronicii de la MIT.

  Piața muncii
  © Sputnik / Мирослав Ротарь
  Proiectul ar putea conduce la concentrarea capacităţilor unui supercomputer în mici cipuri digitale neuromorfe, potrivit MIT. Totuşi, cercetătorii au dificultăţi în legătură cu gasirea materialului conductor adecvat pentru o sinapsă sintetică.

  Echipa intenţionează să creeze un cip neuromorfic care să poată efectua sarcini precum recunoașterea scrierii de mână, nu în simulare, ci în realitate. Kim spune că proiectul privind crearea de sinapse artificiale va permite ca dispozitive de reţele neuronale mult mai mici, portabile, să poată efectua calcule complexe care în prezent sunt posibile numai pe supercomputere mari.

  „În cele din urmă, vrem [să creăm] un chip de dimensiunea unei unghii care să înlocuiască un supercomputer mare", a declarat Jeehwan Kim pentru news.mit.edu.

  Tematic

  Primul cyborg vine în România. Are cip şi o antenă implantate în craniu (VIDEO)
  (VIDEO) Facebook anunţă noua tehnologie: scrierea cu gândul şi auzul prin piele
  Tagurile:
  computer minuscul, sinapse artificiale, microcip, MIT, SUA

  Știrile Zilei