09:31 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  Coadă pașapoarte

  Veste bună: actele de stare civilă vor putea fi perfectate online

  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Cetățenia română (25)
  10410

  În viitorul apropiat, actele românești vor putea fi obținute în regim online după implementare a unui nou sistem informațional

  BUCUREȘTI, 26 ian — Sputnik. Peste trei ani, procedura de obținere a actelor de stare civilă va putea fi realizată în regim online. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că a depus astăzi o cerere de finanțare din fondurile europene pentru realizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă.

  Noul sistem va presupune posibilitatea depunerii cererilor pentru înregistrarea și eliberarea a documentelor de stare civilă pentru nașteri, căsătorie, divorț și deces. Persoanele vor putea accesa online datele și informațiile referitoare la procedurile și formularele privind actele de stare civilă, să descarce și să completeze în format editabil formularele necesare pentru eliberarea actelor de stare civilă, să încarce anumite categorii de formulare necesare pentru emiterea actelor de stare civilă, să achite online taxele aferente și să se programeze pentru eliberarea documentelor.

  În acest fel, autoritățile speră să reducă birocrația, să elimine treptat evidențele manuale și să asigure transparența activității procesului de perfectare a documentelor.

  Totodată, proiectul presupune și digitalizarea documentelor de stare civilă din ultimii 100 de ani, care vor putea fi obținute în format electronic, ceea ce va reduce numărul de drumuri la ghișee.

  Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, proiectul are o valoare de aproximativ 34 milioane euro (fără TVA) și va fi implementat pe parcursul a 36 de luni.

  Тема:
  Cetățenia română (25)

  Tematic

  Expert: De ce pașaportul străin în Moldova costă atât de mult
  De ce apar cozi la obținerea pașapoartelor românești - Tudose
  Măsuri sporite: Un nou punct de perfectare a pașapoartelor la București
  Infernul pașapoartelor românești în lunile iulie și august
  Plecați în concediu? ATENȚIE: se schimbă sediul de unde ridicați pașapoartele
  Cetățenia română: Modificări legate de pașapoartele minorilor
  Pașapoartele românești se ieftinesc de la 1 ianuarie 2017
  Senator român, despre pașapoartele românești expirate ale cetățenilor moldoveni
  Tagurile:
  Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, ministerul afacerilor interne, on line, online, certificat de divorț, certificat de deces, certificat de naștere, București, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei