13:34 17 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.26
 • USD17.47
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.70
  Bank card

  Atenţie, iată cât de uşor poţi rămâne fără banii de pe card. Măsuri de siguranţă

  © Fotolia / Denys Prykhodov
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  34111

  Un ieşean a rămas fără o sumă consistentă de bani pe cardul său. Făptaşul care a avut acces neautorizat la card a profitat de tehnologia de tip contactless. Ce măsuri puteţi lua pentru a evita astfel de neplăceri şi a vă asigura banii

  BUCUREŞTI, 1 feb — Sputnik, Doina Crainic. Cătălin Florin Năstac, un tânăr din Iaşi, a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, fiing găsit vinovat că a achiziţionat bunuri cu un card de tip contactless pe care l-a găsit, potrivit Ziarul de Iaşi.

  Bărbatul a găsit cardul în aprilie 2017, în parcul de distracţii unde lucra, şi a efectuat cu acesta mai multe plăţi, în valoare totală de peste 730 de lei, de la magazine alimentare şi benzinării. Fiecare plată nu a depăsit suma de 100 de lei, fiindcă dincolo de această sumă e necesară utilizarea PIN-ului.

  Este important să ştiţi că, în cazul în care v-aţi pierdut cardul contactless, banca emitentă nu este responsabilă pentru banii dispăruţi, ci doar în cazul unui card furat, sau al unei fraude, precum clonarea cardului la ATM-uri şi POS-uri, sau furtul datelor cardului, prin intermediul unor înşelătorii, precum phishing.

  Din păcate, funcţia contactless nu poate fi dezactivată, însă există o soluţie: puteţi activa serviciul de alerte SMS al băncii emitente. Costă 3-5 lei lunar şi prin intermediul acestui serviciu eşti notificat prin SMS despre fiesfatcare tranzacţie de pe card. Astfel, în cazul în care pierzi cardul, îl poţi bloca imediat dacă afli că altcineva îl foloseşte în locul tău.

  Tematic

  Modificări importante din 2017 pentru românii care folosesc carduri
  Atenţie: hackerii pot afla datele de pe cardurile Visa în doar 6 secunde (VIDEO)
  Cardul electronic pentru intrarea în UE: noua reglulă "Frontiere inteligente"
  Poliția română a salvat cardurile bancare ale cetățenilor ruși
  Români din Italia, important: cum puteţi beneficia de cardul pentru familie 2018
  Tagurile:
  Sfat, riscuri, pierdere, contactless, card, România


  Știrile Zilei